Osaamisen kehittämissuunnitelma vuodelle 2024
Joko ehdit rakentaa tiimisi osaamisen kehittämissuunnitelman vuodelle 2024? Jos asia on vielä suunnitteluasteella, eipä hätää. Nappaa vinkkimme talteen ja rakenna suunnitelma vaikkapa yhdessä tiimisi kanssa.
Osaamisen kehittämisen tukena voitte hyödyntää tämän kirjoituksen lopusta löytyvää mallipohjaa kysymyksineen. Se antaa rungon, jonka pohjalta voitte yhdessä hahmottaa, miten osaamista kehitetään yhdessä.
Toiminnan tavoitteet
Lähtekää liikkeelle tulevista toiminnan tavoitteista ja painopistealueista:
Millaisia ovat koko organisaation tulevat tavoitteet? Entä tiimin?
Ennakoitteko, että toimintanne tulee muuttumaan jotenkin jatkossa?
Mitä asiakas odottaa? Entä viranomaiset ja yhteistyökumppanit?
Onko tiimiin kokoonpanoon ja tehtävänkuviin odotettavissa muutoksia?
Mitä henkilöstökyselyn tulokset kertovat?
Osaamistarpeiden tunnistus
Osaamisen kehittämisen kannalta on oleellista tunnistaa sekä nykyistä että tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista. Konkretisoikaa yhdessä:
Millaista osaamista tarvitsette, jotta pääsette tavoitteisiinne: onko tarpeen vahvistaa nykyistä tai tarvitsetteko uutta osaamista?
Mitä uutta olisi tärkeä oppia? Millainen osaaminen on kriittistä tulevaisuuden näkökulmasta?
Millaista osaamista meillä on nyt, mitä on poistumassa ja mitä tarvitaan lisää?
Tämän jälkeen voitte jatkaa kehittämisen suunnitteluun.
Osaamisen kehittämisen suunnittelu ja johtaminen
Osaamisen kehittämisen suunnittelua voi ja kannattaakin tehdä sekä yksilö- että tiimitasolla: mitä tarjotaan kaikille ja miten tuetaan osaamisen kehittymistä yksilöllisesti:
Keiden osaamisen kehittämiseen panostamme?
Miten osaamista kehitetään ja milloin?
Miten kehitämme osaamista itse? Mihin tarvitsemme ulkopuolisen apua?
Miten jaamme osaamistamme?
Miten seuraamme ja arvioimme osaamisen kehittymistä?
Työssäoppiminen luo pohjan osaamisen vahvistumiselle. Hyödynnättekö parityöskentelyä, työnkiertoa tai yhteisiä projekteja? Miten voitte tukea toisianne muutostilanteissa tai erilaisten uusien taitojen opettelussa?
Työelämän jatkuvassa muutoksessa on tärkeää miettiä myös, miten vahvistatte ammatillisen osaamisen lisäksi esimerkiksi itsensä johtamis- sekä työyhteisö- ja työkaveritaitoja? Niillä on tärkeä merkitys paitsi osaamisen kehittymiseen, myös työhyvinvointiin ja -kykyyn.
Osaamisen kehittämisen tarjotin
Osaamisen kehittämisen tueksi on tarjolla hyvin laajasti erilaisia menetelmiä. Voitte koota osaamisen kehittämisen tarjottimelle teille sopivat keinot, esimerkiksi:
Lähi- ja verkkokoulutukset
Coaching, työnohjaus tai mentorointi
Perehdytys ja työnopastus
Laajennetut työtehtävät
Kehitys- ja onnistumiskeskustelut
Parityöskentely
Projektit
Työnkierto
360 -arviot
Muistakaa sopia yhdessä sopivista seurantapisteistä: miten osaamisen kehittymistä arvioidaan niin yksilön, tiimin kuin koko organisaation näkökulmasta.
Vinkkinä haluamme myös muistuttaa, että ammatillisen osaamisen lisäksi kannattaa valita kehittämistarjottimelle myös työyhteisön sosiaalista hyvinvointia ja työkaveritaitoja vahvistavia osaamisen kehittämisen keinoja. Erityisesti jos tiimisi tekee etätyötä, asia on erityisen tärkeä. Tiimin yhteistyön kehittämiseen löytyy lisävinkkejä oppaistamme.
Osaamisen kehittäminen on tärkeä perusta työssä viihtymiselle, onnistumiselle ja sitoutumiselle, joten let your team fly!
P.S. Olemme Howspace -kumppani. Jos organisaatiollasi ei ole omaa oppimisalustaa ja kaipaat koko tiimille yhteistä, arjen työn ohessa toteutettavaa verkkovalmennusta, me autamme mielellämme. Hoidamme koko valmennusprosessin ja te voitte keskittyä oppimiseen ja opitun käytäntöön vientiin.