Vahvista työkaveruutta – kasvata osaamista
Sosialisointi työpaikalla – turhanpäivästä jorinaa?
Osallistuin Unelmien työpäivä – paneeliin, jossa sivusimme työkaveruuden merkitystä ja sosiaalista kanssakäymistä työpaikalla. Mitä jos yhteiset kahvitauot tuntuvat väkinäiseltä ponnistukselta? Tai mitä jos aika työkavereiden kanssa tuntuu ajanhaaskaukselta, koska olisi niitä oikeita töitä tehtävänä? Entä, jos yleensäkin tykkää tehdä töitä vain yksin eikä kaipaa muita siihen?
Jäin pohtimaan näitä kysymyksiä ja tunnistan moniakin työyhteisöjä, joissa tehdään hyvin itsenäistä asiantuntijatyötä kiireissä ympäristössä ja ihmiset kokevat, että kaikki ylimääräinen sosialisointi on vähän turhaa.
Kun ajattelet ääneen, ratkaiset haasteet
Asiaa voi tarkastella toisesta näkökulmasta: miten yhdessä vietetty aika työkavereiden kanssa lisää osaamista, kasvattaa taitoja ja vauhdittaa myös oman työn tuloksellisuutta?
Tunnistatko arkielämästä tilanteen, kun olet jumissa ajatuksesi kanssa? Ajatus kiertää kehää ja lopulta pirautat työkaverille. Lähes samanaikaisesti kun kerrot ongelmaa kollegalle, oivallat ratkaisun. Työkaverin kysymys tai konkreettinen apu saattaa säästää paitsi omia hermoja myös aikaa. Lisäksi jo pelkästään kysyminen avaa uudet ajattelun radat ja ongelmaan löytyy ratkaisu.
Työpaikalla on lukuisia tilanteita, joissa kohtaaminen työkaverin kanssa vie molempien osaamista eteenpäin. Jotta tämä onnistuu, pitää kuitenkin olla psykologista turvallisuutta. Kun tunnustat oman tietämättömyytesi kollegalle, otat sosiaalisen riskin. Mitä toinen ajattelee, kun kerron etten osaa tätä? Miten toinen suhtautuu, jos haastan häntä? Kaiken kaikkiaan psykologinen turvallisuus luo edellytykset oppimiselle ja osaamisen kehittymiselle. Psykologinen turva kasvaa parhaimmillaan kohdatessa. Avun pyytämisen – ja antamisen kynnys madaltuu, kun ihmiset kokevat tuntevansa työkaverin.
Suhteet eivät synny sattumalta, vaan niitä rakennetaan
Suhteet eivät rakennu läheskään aina orgaanisesti eikä psykologinen turvallisuus synny hokkuspokkus –meiningillä. Jos tapaat esimerkiksi asiapitoisessa kokouksessa uuden työkaverin pari kertaa viikossa, ihminen saattaa jäädä etäiseksi. Jotta työkaveri pystyy auttamaan ja voitte yhdessä kehittää osaamistanne, se vaatii lujaa punosta, joka ei katkea kovasta vedosta huolimatta.
Mitä voit esihenkilönä tai HR-ammatilaisena tehdä?
Ota vinkit käyttöön:
Kasvata ihmisten tietoisuutta, mitä kukin tekee ja osaa. Esimerkiksi Pecha Kucha on siihen oiva työkalu. On helpompi lähestyä toista, kun oikeasti tietää toisen työstä.
Puhu valmentavasta otteesta. Työkaverisuhteissa kysymisen, kuuntelun ja läsnäolon taidoille on käyttöä. Ota puheeksi, miten voisimme toisiamme parhaiten valmentaa. Mitä tarkoittaa työkaverin aito kuuntelu? Millaisia ovat ajattelua avaavat kysymykset?
Ohjaa ihmisiä yhteen työn äärelle. Olisiko etua tehdä asioita työparina? Voisiko lanseerata varttihaasteet, jossa ratkaistaan vuorollaan kollegoiden haasteita?
Luokaa aidosti yhteisiä tavoitteita. Itsenäisessä asiantuntijatyössä tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi ajanhallinnan johtamiseen tai vaikka projektihallinnan työkaluihin eli teemaan, joka ei varsinaisesti liity työn sisältöön, vaan paremminkin työskentelytapoihin.
Auta löytämään yhdistäviä tekijöitä. Mikä toisi ihmisiä yhteen? Yhteiset aamupalat, ohjatut liikuntahetket vai jokin muu? Millaisia virtuaalisia ryhmiä voisitte luoda, esimerkiksi toimisiko teillä kirjapiiri? Vapaamuotoiset kohtaamiset ovat erinomainen pohja rakentaa luottamusta ja luoda suhteita.
Kiinnostuitko työkaveritaitojen ja tiimin kehittämisestä? Apuvälineenä voi toimia osaamisen kehittämissuunnitelma, josta saat hyviä vinkkejä.
Voit myös keskustella suoraan meidän kanssamme! Ota ihmeessä yhteyttä ja varaa aika ilmaiseen kartoitukseen kalenteristamme alapuolelta.