Rakenna pelisäännöt, vahvista työkaveruutta
Tarvitseeko aikuiset ihmiset pelisääntöjä? Rajoittavatko pelisäännöt työntekijöiden itseohjautuvuutta ja -määräämisoikeutta? Miksi asioita pitää lähestyä sääntöjen kautta?
Kokemuksemme mukaan keskustelu työyhteisön pelisäännöistä nostaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Onko sitten pelisäännöille yhä tarvetta moderneissa organisaatioissa, tuloksellisissa tiimeissä tai työkavereiden välisessä yhteistyössä?
Me väitämme, että kyllä, pelisääntöjä tarvitaan yhä. Oletko kanssamme samaa mieltä?
Miksi pelisääntöjä tarvitaan?
“Voi kuinka mukavaa olisikaan, jos voisi toteuttaa itseään työssä omien päähänpistojen mukaan. Voisi tulla ja mennä, kuten haluaa. Tehdä sitä, mikä siinä hetkessä tuntuu tärkeältä - suurpiirteisemmin tai pikkutarkemmin. Unohtaa ohjeet ja tekemättömät työt. Lähteä mukaan tai olla lähtemättä muutokseen. Pitää vapaata halujensa mukaan ja matkustaa maailman ääriin. Tehdä töitä, kuten itse katsoo parhaaksi ja kenen kanssa haluaa. Kuunnella itseään ja toteuttaa omia mielihalujaan.”
Kuvattu esimerkki on kieltämättä kärjistetty, mutta ei välttämättä kuitenkaan kaukaa haettu. Tulemme työyhteisöön omina itsenämme, erilaisista lähtökohdista ja vaihtelevin odotuksin. Vaikka jokaisen meidän työhön kuuluukin ainakin jossakin määrin yhteistyö, se ei automaattisesti ole soljuvaa ja kirkasta kuin keväisen vuoristopuron solina. Yhteistyö edellyttää kompromisseja sekä yhteisön edun ymmärtämistä jokaisen omien toiveiden rinnalla. Vastavuoroisuus toteutuu, kun tiimissä yhdessä sanoitetaan odotuksia työkaveruudelle ja yhteistyölle.
Pelisääntöjen tärkeys tulee esiin vetämissämme työkaveri-, tiimi- ja esihenkilövalmennuksissa säännöllisesti. Niiden avulla voidaan vahvistaa työyhteisön vuorovaikutuskulttuuria sekä yhteistä arvopohjaa. Pelisäännöt määrittävät, millaista työkäyttäytymistä arvostamme työyhteisössä. Yhdessä kuitenkin lopulta osoitamme, mikä on tärkeää työyhteisössä: pelisäännöt lunastetaan arjen vuorovaikutustilanteissa ja siinä jokaisella työkaverilla on tärkeä rooli.
Työyhteisön pelisäännöissä on useimmiten kyse pieneltä kuulostavilta, mutta vaikutukseltaan merkittävistä asioista, kuten:
Tervehtimisestä ja tavasta kohdata työkaveri
Työkaverin auttamisesta ja tukemisesta
Haastetilanteiden ratkaisemisesta yhdessä
Tiedonkulusta ja sisäisestä viestinnästä
Yhteisistä työtiloista ja -välineistä huolehtimisesta
Toimivan asiakaspalveluprosessin sujuvuudesta
Palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta
Suhtautumisesta uuden oppimiseen ja muutokseen.
Työyhteisön pelisäännöt toimivat pohjana palautekulttuurin sekä työyhteisötaitojen vahvistamiselle. Kun yhteisistä pelisäännöistä on yhdessä sovittu, on palautteen antaminenkin työkaverille helpompaa. Tämä jos mikä, vahvistaa työkaverikokemusta ja -taitoja.
Pelisääntöjä vai yhteistyön kulmakiviä?
Sana pelisääntö kuulostaa kieltämättä hieman rajoittavalta. Jos pelisääntöjen sijasta puhutaankin yhteistyön kulmakivistä, tiimisopimuksesta tai meidän jutusta, muuttuu asian sävy nopeasti myönteiseksi. Pelisääntöjä voi rakentaa erilaisiin tarpeisiin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi:
Yhteistyön kulmakivet
Työnilon prinsiipit
Muutostilanteiden tukiportaat
Kiperien tilanteiden kultaiset säännöt
Työyhteisön toipumisen askeleet
Kehittämisen kulmakivet
Reilun työkäyttäytymisen raamit.
Pelisääntöjen tarkoituksena ei ole rakentaa ohjeistuksia joka tilanteeseen. Niiden tehtävänä ei ole tehdä työn tekemisestä ja vuorovaikutuksesta jäykkää tai tiukasti säädeltyä. Ennemminkin tavoitteena on kehittää työyhteisön toimivuutta, asiakaskokemusta, työkaverisuhteita ja sosiaalista hyvinvointia. Tiimin pelisäännöt auttavat uutta työkaveria kiinnittymään työyhteisöön ja ovat oivallisia tukipilareita myös tiimissä pidempään työskennelleille.
Pelisäännöt ja arvot liittyvät toisiinsa. Taitavassa työyhteisössä niistä keskustellaan aina tarpeen mukaan. Vanha vastavuoroisuuden kultainen sääntö: toimi muita kohtaan niin kuin toivot muiden toimivan itseäsi kohtaan, kuvaa hyvin myös pelisääntöjen merkitystä työyhteisössä. Ne kuuluvat jokaiselle työkaverille ja tiimille.
Kuinka pelisäännöt tehdään?
Parhaat pelisäännöt syntyvät työkavereiden välisessä yhteistyössä. Näin oikeat näkökulmat, kokemukset ja odotukset tulevat hyödynnettyä. Yhdessä tehtyyn on aina helpompi sitoutua.
Tiimin pelisääntöjä voi tehdä monella eri tapaa. Kokeilkaa vaikkapa seuraavaa:
Ennakkotehtävä, joka kartoittaa nykytilaa
Jokainen miettii ennakkoon vuorovaikutustilanteita, jotka ovat tuntuneet ikäviltä. Mitä tilanteessa tapahtui? Mitä sanottiin ja mitä jäi sanomatta?
Mikä yhteistyössämme on nykyään hyvää? Millaiset konkreettiset esimerkit toisivat asiaa esille?
Millaista yhteistyömme voisi olla parhaimmillaan? Mitä tekisimme tuolloin enemmän ja mitä vähemmän verrattuna nykyiseen?
Yhteinen kehittämishetki, jossa laaditaan pelisäännöt
Jatketaan aiheiden käsittelyä ennakkotehtävien pohjalta joko yhdessä tai pienryhmissä.
Valitaan yhteistyöskentelyn tuloksista alustavat pelisäännöt. Sanoitetaan pelisäännöt meidän “kielelle”.
Jaetaan pelisäännöt kaikille “makusteltaviksi.”
Esitellään pelisäännöt ja sovitaan niiden soveltamisesta
Käydään yhdessä keskustelu pelisäännöistä ja korjataan niitä vielä tarpeen mukaan.
Sovitaan, miten toimitaan, jos pelisääntöjä rikotaan.
Päätetään, miten varmistetaan pelisääntöjen toimivuus tiimin toiminnan ja kokoonpanon muuttuessa. Onko pelisääntöjä esimerkiksi tarpeen päivittää lähitulevaisuudessa?
Pelisäännöistä voi tehdä huoneentaulun tai viedä ne vaikka yhteiselle Teams -kanavalle. Näin ne ovat vahvemmin läsnä arjessa.
Kun tiimi ja työkaverit kunnioittavat pelisääntöjä, vastaantulevia ristiriitoja on helpompi ratkaista. Ne auttavat suuntaamaan energian oleelliseen, vähentävät väärintulkintoja ja antavat tilaa yhteistyön syventämiselle. Pelisäännöt lisäävät hallinnantunnetta, lujittavat työpaikan ihmissuhteita ja toimivat pohjana hyvälle työkaverikokemukselle sekä sosiaalisesti hyvinvoivalle työyhteisölle. Niillä on edelleen tärkeä rooli taitavissa työyhteisöissä!
P.S. Pelisääntöihin liittyy kiinteästi palaute- ja yhteistyötaidot. Myös etätyötä tekevä tiimi hyötyy yhteisestä tiimisopimuksesta. Näistä aiheista olemme kirjoittaneet pienet oppaatkin, jos haluat tutustua!