"Hei, moi ja huomenta" – Pieniä, suuria tekoja

Vaikka tervehtiminen voi tuntua itsestään selvältä työyhteisössä, aina emme kuitenkaan muista asian tärkeyttä arjen kohtaamisissa. Tervehtimisen vaikutus työilmapiiriin on yllättävän suuri ja asian merkitys korostuu erityisesti nyt, kun useassa organisaatiossa tehdään etä- ja hybridityötä. Yksinkertainen "hyvää huomenta" on usein tärkeä askel työyhteisön parempaan vuorovaikutukseen, yhteishenkeen ja työhyvinvointiin, työskennelleenpä sitten etänä tai toimistolla.

Miksi tervehtiminen on tärkeää työyhteisössä?

Tervehtiminen työpaikalla ei ole vain hyvä käytöstapa tai kohteliaisuutta. Se on osoitus siitä, että näemme toisemme. Tervehtiminen luo yhteyttä. Kun työkaveri sanoo "huomenta" tai hymyilee ovella, viesti on kirkas: "Olet osa meidän porukkaa."

Tervehtiminen vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja madaltaa kynnystä kommunikoida työaikana. Kun sen sijaan tervehtiminen unohtuu, syntyy helposti väärintulkintoja ja -käsityksiä. Sanaton viesti voi vaikuttaa kylmältä tai torjuvalta, vaikka todellisuudessa kyse olisi vain kiireestä tai väsymyksestä. Toistuvasti tapahtuva tervehtimättömyys voi saada työkaverin kokemaan olonsa näkymättömäksi tai ulkopuoliseksi.

Tervehtiminen etätyössä

Etätyössä työpäivä alkaa usein suoraan kokouksella tai sähköpostien parissa. Kaksisuuntainen tervehtiminen sekä aamulla että työpäivän aikana saattaa unohtua, ellei siihen tietoisesti pysähdytä.

Tervehtiminen etätyössä voi tarkoittaa esimerkiksi:

  • lyhyt "huomenta!" -viesti tiimin chattiin

  • videopalaverin aloitus pienellä kuulumiskierroksella

  • emoji-reaktio tai tervehdys viestiketjussa.

Pienillä reaktioilla voi vaikuttaa siihen, millaiselta vuorovaikutus tuntuu juuri siinä hetkessä: mekaaniselta, kylmältä, etäiseltä vai aidolta ja yhteisölliseltä. Aamun aloituksella on myös iso merkitys koko työpäivän koettuun fiilikseen.

Pienet teot, suuret vaikutukset ilmapiiriin

Hyvä ilmapiiri ei ole syy, vaan pikemminkin seuraus. Taitavaa työyhteisöä ja hyvää työkaverikokemusta rakennetaan juurikin pienillä asioilla, kuten tervehtimisellä, yhteisillä tauoilla, leikillisyydellä ja runsaalla palautteella. Myös vertaissparrailulla ja palaveritaitojen kehittämisellä on ihmeellinen voima yhteistyöhön ja hyvään ilmapiiriin.

Kokeilepa heti huomenna, miltä tuntuu sanoa "hyvää huomenta" jokaiselle kohtaamallesi henkilölle töissä tai vapaalla. Saatat yllättyä, kuinka paljon energiaa niinkin pienestä voi syntyä.

Let your team fly!

Kaipaatko rakennuspalikoita työyhteisösi ilmapiirin rakentamiseen? Kerromme mielellämme, mikä valmennuspaketeistamme sopisi parhaiten työyhteisösi tarpeisiin!

Edellinen
Edellinen

Coaching vahvistuvan työkaveruuden ja työyhteisön ytimessä

Seuraava
Seuraava

Iloista pääsiäistä ja mangosmoothieta!