Kirjakerho: konkreettista osaamisen kehittämistä

Osaamisen kehittäminen organisaatiossa keskittyy aika usein työssäoppimiseen, kokeiluihin, koulutuksiin ja valmennuksiin. Osaamisen kehittämisen keinoina ne ovat edelleen arvokkaita, mutta joskus jokin unohtuu. Nimittäin pysähtyminen, yhdessä ajattelu ja reflektointi. Arjen kiireessä vain mennään vauhdilla eteenpäin, eikä malteta pysähtyä pohtimaan, mitä me olemme tehneet ja mitä siitä oppineet.

Osaamisen kehittäminen voi olla myös suvantohetki arjessa

Myös me olemme tunnistaneet yllä kuvatun ongelman Taitava Liideri™ -tiimissä. Aika usein vauhti on liian kova, emmekä aina itsekään toimi, kuten opetamme. Liika innostus voi myös viedä liian kovalla vauhdilla tulevaan ja emme vain malta pysähtyä ja katsoa peräpeiliin. Samalla kuitenkin menetämme jotakin tärkeää, nimittäin tietoisuuden, joka toimii pohjana yhteistyömme ja yrityksemme kehittämiselle. Vahvistamalla tietoisuutta itsestämme ja tiimistämme, opimme mitä todennäköisemmin tekemään perustellumpia valintoja yksin ja tiiminä. Yhdessä pohdittuun on myös helpompi sitoutua. Samalla kasvamme työkavereina ja vahvistamme yrityksemme aineetonta, sekä psykologista että sosiaalista pääomaa.

Elokuun kehittämispäivässä meillä oli kerrankin aikaa pohtia yhteistyötämme, arvojamme sekä sitä, millaista tulevaisuutta me haluamme luoda yhdessä tiiminä. Totesimme myös yhdessä, että tarvitsemme suvantohetkiä, joissa voimme puhua muustakin kuin seuraavista töistä ja tehtävistä. Puhuimme myös kuinka tärkeää, meidän on panostaa jatkuvaan oppimiseen ja osaamisemme kehittämiseen, käytännössä esimerkiksi yhteisreflektointiin. Niinpä, tiimillemme ominaiseen tapaan, tartuimme nopeasti syntyneeseen ideaan: päätimme haastaa toisemme lukemaan. Näin syntyi meidän tiimin oma kirjakerho, jonka idea on varsin simppeli. Valitsemme yhdessä kirjan, johon jokainen meistä perehtyy tiettyyn ajankohtaan mennessä. Sen jälkeen käymme puolentunnin keskustelun yhdessä ja mietimme, mitä kirjan sisällöstä voimme soveltaa meidän tiimiin ja omaan työhömme.

Työyhteisön oppiminen syventyy ja työkavereiden väliset ihmissuhteet vahvistuvat yhdessä reflektoimalla - vaikkapa kirjakerhossa!


Kokeilut osaamisen kehittämisen menetelmänä

Ensimmäinen kirja, johon tartuimme kirjakerhossamme, on Terhi Ahon keväällä 2023 valmistunut kirja Kokeilukulttuuri: Johda kasvua joka päivä.  Aihe on siinä mielessä meille tuttu, että saimme Terhin haastateltavaksemme jo heti kirjan ilmestymisen jälkeen. Yhteinen tiimikeskustelu kirjan sisällöstä oli jäänyt kuitenkin vähäiseksi, joten haastoimmekin toinen toisemme pohtimaan kokeilukulttuurin voimaa omassa tiimissämme lukemamme perusteella. Kylläpä tämä olikin hyvä harjoitus, sillä tunnistimme aika nopeasti, missä olemme vahvimmillamme ja toisaalta, mihin olisi tärkeää vielä panostaa kehittääksemme kokeilukulttuuria tiimissämme:

”Meiltähän puuttuu tiimin yhteiset reflektiohetket. Useimmiten palavereissa on kiire ja jo monta jalkaa tulevassa.”

”Meidän kannattaa jatkaa kokeiluja. Mutta epäonnistumisia voisimme kyllä pohtia tarkemmin. Mitä niistä voisi ottaa opiksi?”

”Joskus meitä vaivaa ylioptimismi ja kuvittelemme, että otamme isoja loikkia hetkessä. Pää pilvissä asenne on hyvä, mutta jalkojen on hyvä olla myös tukevasti maanpinnalla. Se maadoittaa.”

”Virheitä uskallamme onneksi tehdä. Niistä jää ehkä kaikkein konkreettisimmin muistijälki tulevaan, eli ne ovat verratonta oppia.”

“Ei riitä että ajattelee isosti ja unelmoi suuria. Pienet askeleet ratkaisevat. Tärkeää on kuitenkin huomata, milloin on aika korjata suuntaa.”

“Kyllä me voisimme lisätä palautetta työhömme. Oikein haastaa itsemme sen antamiseen ja vastaanottamiseen.”

Osaamisen kehittämisen keinoja ja yhteisöllisyyttä kokeilujen kautta

Kirjakerho on yksi osaamisemme kehittämisen keino, jonka haluamme vakiinnuttaa käytännöksi meidän työyhteisössämme. Kokeilujen kautta syntyy uusia ideoita ja käytänteitä. Aivan kuten jo meille vakiintunut tapa testata pyhäpäivien lähestyessä jokaisen parhaat reseptit, joista äänestämme voittajan. Käytänteet synnyttävät paitsi yhteisiä muistoja,  yhdistävät meidät tiiminä ja vahvistavat oppimistamme työkavereina ja työyhteisön jäseninä.

Mitä mieltä olet, toimisiko kirjakerho teilläkin yhtenä osaamisen kehittämisen keinona tai menetelmänä?

P.S. Pedagogeina olemme rakentaneet Taitava Työkaveri™, Taitava Tiimi™ ja Taitava Liidaaja™ -valmennuksistamme reflektointitaitoja tukevia. Näin valmennukset toimivat jokaisen itsensä johtajan, työkaverin, tiimiläisen ja liidaajan ajattelukumppanina jo itseopiskeluvaiheessa. Valmennukset täydentyvät yhteisillä reflektiohetkillä esimerkiksi tiimissä tai vertaissparrauksen kautta. Näin myös yhteisö oppii ja kehittyy.

 

Edellinen
Edellinen

Webinaarit: Etäoppimisen ja verkostoitumisen avain

Seuraava
Seuraava

Tervetuloa uusi työkaveri Lasse Taitava Liideri™ -tiimiin!