Lukupiiri ja kirjakerho: konkreettista osaamisen ja ajattelun kehittämistä tiimiin

Osaamisen kehittäminen organisaatiossa keskittyy aika usein työssäoppimiseen, kokeiluihin, koulutuksiin ja valmennuksiin. Tekoälyn roolin vahvistuessa työpaikoilla, tiimin yhteisen ajattelun ja reflektoinnin merkitys on yhä tärkeämpi. Lukupiiri ja kirjakerho voivat olla timanttisia työkaluja sekä tiimin ajattelun, osaamisen ja yhteishengen kehittämiseen.

Osaamisen ja ajattelun kehittäminen voi olla myös suvantohetki arjessa

Yhteiset kehittämispäivät ovat tiimin arvokasta, yhteistä aikaa pohtia mennyttä ja tulevaa vaikkapa yhteisessä retrossa. Tämän lisäksi tarvitaan myös yhteisiä suvantohetkiä, joissa voi puhua muustakin kuin seuraavista töistä ja tehtävistä. Tiimin oma lukupiiri tai kirjakerho, on kaikille tuttu ja simppeli idea, joka tukee yhteistä oppimista ja ajattelua. Toteutus on helppoa: valitaan yhdessä kirja tai podcast, johon jokainen perehtyy alkuun itsenäisesti. Sen jälkeen sovitaan ajankohta yhteiselle sparrailulle: mitä kirjan sisällöstä voimme soveltaa meidän tiimiin ja omaan työhömme?

Yhteinen ajattelu ja oppiminen syventyy yhdessä reflektoimalla vaikkapa lukupiirissä.


Kokeilut osaamisen kehittämisen menetelmänä

Myös me Taitava Liideri™ -tiimissä sparraillemme yhdessä kirjoista ja podcasteista. Terhi Ahon keväällä 2023 valmistunut Kokeilukulttuuri: Johda kasvua joka päivä, on yksi lukuisista teoksista, joihin tartuimme yhdessä.  Aihe on siinä mielessä meille tuttu, että saimme Terhin haastateltavaksemme jo heti kirjan ilmestymisen jälkeen.

Yhteinen aika osoittautui jälleen hyödylliseksi. Tunnistimme aika nopeasti, missä olemme vahvimmillamme ja toisaalta miten voisimme vielä edistää kokeilukulttuuria tiimissämme:

”Voisimme vielä arvioida palaverikäytäntöjämme. Useimmiten palavereissa on kiire ja jo monta jalkaa tulevassa.”

”Meidän kannattaa jatkaa kokeiluja. Mutta epäonnistumisia voisimme kyllä pohtia tarkemmin. Mitä niistä voisi ottaa opiksi?”

”Joskus meitä vaivaa ylioptimismi ja kuvittelemme, että otamme isoja loikkia hetkessä. Pää pilvissä asenne on hyvä, mutta jalkojen on hyvä olla myös tukevasti maanpinnalla. Se maadoittaa.”

”Virheitä uskallamme onneksi tehdä. Niistä jää ehkä kaikkein konkreettisimmin muistijälki tulevaan, eli ne ovat verratonta oppia.”

“Ei riitä että ajattelee isosti ja unelmoi suuria. Pienet askeleet ratkaisevat. Tärkeää on kuitenkin huomata, milloin on aika korjata suuntaa.”

“Kyllä me voisimme lisätä palautetta työhömme. Oikein haastaa itsemme sen antamiseen ja vastaanottamiseen.”

Osaamisen ja ajattelun kehittämistä kokeilujen kautta

Lukupiiri on yksi osaamisemme kehittämisen keino, jonka haluamme vakiinnuttaa käytännöksi meidän työyhteisössämme. Kokeilujen kautta syntyy uusia ideoita ja käytänteitä. Aivan kuten jo meille vakiintunut tapa jakaa juhlapyhien lähestyessä parhaat reseptit, joista äänestämme voittajan. Käytänteet ja rituaalit synnyttävät paitsi yhteisiä muistoja ja yhdistävät meitä työkavereina ja tiiminä.

Toimisiko lukupiiri teilläkin yhtenä osaamisen ja ajattelun kehittämisen keinona tai menetelmänä?

P.S. Pedagogeina olemme rakentaneet Taitava Liideri™ -valmennuksistamme koko työyhteisön itsetuntemusta ja ajattelutaitoja vahvistavia, toiminnallisia kokonaisuuksia. Näin valmennukset toimivat jokaisen itsensä johtajan, työkaverin, tiimiläisen ja liidaajan ajattelukumppanina jo itseopiskeluvaiheessa. Valmennukset täydentyvät yhteisillä reflektiohetkillä esimerkiksi tiimissä tai vertaissparrauksen kautta. Näin myös tiimi oppii ja kehittyy yhdessä.

 

Edellinen
Edellinen

Webinaarit: Etäoppimisen ja verkostoitumisen avain

Seuraava
Seuraava

Tervetuloa uusi työkaveri Lasse Taitava Liideri™ -tiimiin!