Elokuun retro(spektiivi) ja tiimin askeleet syksyyn

Elokuu on vielä ihanan kesäistä aikaa. Aurinkoiset päivät antavat energiaa ja pienin askelin saapuva syksy ilahduttaa pian väreillään. Ennen kuin syystuulet alkavat puhaltamaan oikein urakalla, on hyvä hetki pysähtyä tiimin kanssa ja tuumailla alkuvuotta: mitä ollaan saatu aikaan yhdessä? Mitä ollaan opittu ja mikä työtavoissa on jatkamisen arvoista? Pitäisikö luopua jostakin?

Ennakoivalla otteella voi siivittää hyvinvointia ja tuloksellisuutta muutostuuliin ja arjen kiireisiin. Olisihan vallan maniota, jos ensi vuoden alkaessa voisi todeta, että syksy oli töiden puolesta antoisa ja voimavaratkin plussalla.

Mikä on retro?

Retrospektiivi, lyhyemmin retro, on työkalu ja prosessi, jota käytetään erityisesti ketterässä ohjelmistokehityksessä. Retroa voidaan kuitenkin helposti soveltaa myös muilla aloilla ja projekteissa.

Retrospektiivi (Latinasta retrospectare, "katso taakse") tai retro tarkoittaa katsausta jo tapahtuneisiin asioihin. Retrospektiivin pohjimmaisena päämääränä onkin jatkuva parantaminen ja oppiminen. Sen avulla tiimi voi kehittää tehokkuutta, yhteistyötä ja työskentelytapoja. Tavoitteena on myös, että tiimi oppii kokemuksistaan ja soveltaa opittua käytäntöön tulevaisuudessa. Retrossa on muutoksen ja kasvun mahdollisuus.

Retrospektiivin neljä päävaihetta

Retrospektiivi sopii siis mainiosti tilanteeseen, kun tiimi haluaa valmistautua vaikkapa tulevaan kauteen yhdessä. Retron lopputuloksena tiimi voi yhdessä löytää oppimistavoitteita, jotka parantava työn sujuvuutta.

Retro sisältää tyypillisesti seuraavat päävaiheet:

  1. Valmistautuminen: Kaikki tiimin jäsenet valmistautuvat jakamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan itsenäisesti ennakkoon. Tiimin jäsenet voivat esimerkiksi miettiä, millaisia konkreettisia asioita tapahtui kevään aikana ja miten ne vaikuttivat sekä omaan että tiimin työskentelyyn.

    Hyödyt: Tämän vaiheen tarkoituksena on varmistaa, että kaikki tiimin jäsenet ovat valmiita osallistumaan retrospektiiviin. Tämä antaa tiimin jäsenelle aikaa reflektoida ja koota ajatuksia menneestä työjaksosta tai projektista. Valmistautuminen auttaa kaikkia tuomaan esille keskeiset asiat, joista keskustellaan. Tämä tekee retrosta sekä tehokkaamman että vaikuttavamman.

  2. Kokemusten jakaminen: Seuraavaksi tiimin jäsenet keskustelevat yhdessä siitä, mikä sujui menneellä jaksolla hyvin ja mikä ei. Yhteinen keskustelu auttaa paitsi kartoittamaan onnistumisia ja haasteita, lisää tiimin tietoisuutta nykytilanteesta ja omista mahdollisuuksista vaikuttaa asioihin.

    Hyödyt: Tämä vaihe luo tilan avoimelle ja rehelliselle keskustelulle. Kun tiimin jäsenet jakavat kokemuksiaan, heidän ajattelunsa laajenee ja ymmärrys toisten näkemyksistä vahvistuu. Tämä vaihe auttaa myös tunnistamaan niitä työtapoja ja asioita, jotka ovat kriittisiä tiimin kehittymisen ja hyvinvoinnin kannalta.

  3. Parannusehdotusten tekeminen: Tiimi ehdottaa konkreettisia parannuksia tulevaan kauteen. Tavoitteena on löytää keinoja, joilla vältetään samat virheet ja toistetaan onnistumiset.

    Hyödyt: Tämän vaiheen tarkoitus on siirtää huomio ongelmien ja onnistumisten tunnistamisesta ratkaisuihin. Tiimi yhdessä miettii, miten haasteet voidaan välttää tulevaisuudessa ja miten onnistumisia voidaan toistaa. Vaihe on kriittinen tiimityön jatkuvan parantamisen kannalta.

  4. Toimenpiteiden sopiminen: Lopuksi tiimi sopii konkreettisista toimenpiteistä ja muutoksista, joita he aikovat toteuttaa seuraavassa työjaksossa.

    Hyödyt: Tämä vaihe varmistaa, että retrospektiivi ei jää pelkäksi keskusteluksi, vaan johtaa todellisiin muutoksiin ja parannuksiin tiimin toiminnassa.


Vinkkejä tiimin kehittämiseen

Tiimin ja yhteisön kehittämiseen liittyy monia käytäntöjä ja toimintatapoja, jotka auttavat parantamaan yhteistyötä, luottamusta ja tehokkuutta. Retrospektiivi voi auttaa tunnistamaan juuri ne tärkeimmät kehittämistarpeet, joita voi yhdessä viedä eteenpäin tiimin kanssa.

Retron lisäksi tiimi voi kaivata myös lisäkoulutusta. Taitava Tiimi™ on valmennuskokonaisuus, joka sopii hienosti sekä tiiminvetäjille että koko tiimille. Se sisältää paljon hyödyllistä tietoa tiimityön kehittämisen tueksi unohtamatta käytännön tiimityökaluja. Opiskelu on ketterää töiden lomassa: välillä pohditaan asioita itsekseen ja väliin yhdessä, opitaan siis sekä itsenäisesti että yhteisönä.

Taitava Tiimi™ -valmennus voidaan rakentaa tukemaan tiimisi tilannetta. Tutustu esimerkiksi aiemmin toteuttamiimme Taitava Tiimi™ -valmennuskokonaisuuksiin ja niiden hyötyihin:

Hengitysliitto

Nive Oy

Loimu Ry

Helsingin kaupunki

Antoisia retroiluja - Let your Team Fly!

Haluatko jutella kanssamme tiimityön kehittämisestä ja yhteisön vahvistamisesta?


Edellinen
Edellinen

Kun muutostuulet puhaltavat - älä unohda tiimiä!

Seuraava
Seuraava

Kesäterveisiä ja kurkistus syksyyn