Aktiivinen työkaveruus siivittää tietä sosiaalisesti hyvinvoiville työyhteisöille
Ollapa sellaisen työyhteisön jäsen, jossa saisin olla oma itseni. Työyhteisön, jossa voisin vaikuttaa myös omiin tavoitteisiini, hyödyntää osaamistani ja nostaa ongelmia esiin ilman pelkoa. Saisin työhön virtaa ja konkreettista tukea työkavereilta.
Satu Teerikangas on Turun kauppakorkeakoulun johtamisen ja organisoinnin professori. Hän johti aiemmin TYÖ2 -hanketta, joka haastoi perinteisen ylhäältä alas -johtamistyylin ja suuntasi huomion jokaiseen työyhteisön toimijaan. TYÖ2 –hankkeessa Sadun kanssa olivat mukana myös tutkijatohtorit Maarit Laiho, Arto Ryömä ja Suvi Satama. Taitava Liideri™ valmentajat Marianne ja Terhi juttelivat Sadun kanssa hankkeen tuloksista, erityisesti aktiivisesta työkaveruudesta.
Aktiivisen työkaveruuden peruspilarit
TYÖ2 -hankkeessa kehitetty aktiivisen työkaveruuden käsite rakentuu kolmen peruspilarin varaan:
Olen ammattilainen työssäni.
Toimin yhteisen suunnan mukaisesti.
Varmistan työn ja asiakaspalvelun sujuvuuden.
”Mikä meitä yllätti tutkijoina oli se, että työkaveruuteen liittyy myös ammattimaisuus työn tekemisessä. Otimme tämän etukäteen itsestään selvyytenä. Ammattitaitoa on asiantuntijuuden lisäksi myös se, että sopeudut jatkuvaan murrokseen, pidät ammattitaitoasi yllä etkä jämähdä menneeseen. Aktiivisena työkaverina toimit yhteisesti sovitun mukaisesti, etkä lähde sooloilemaan. Ja tietenkin on tärkeää, että otat arjessa huomioon sekä vanhat että uudemmat työntekijät.”
Satu Teerikangas korostaa myös, että jokaisella on työpaikalla ammatillisen roolin lisäksi myös työkaverin rooli:
”Työyhteisön ongelma voi olla huono esihenkilö, mutta yhtä lailla myös yksittäinen työntekijä. Työkavereiden välisellä vertaistyöllä on valtava merkitys, sillä me luomme työyhteisön yhdessä arkisen tekemisemme kautta. Usein esihenkilön roolia korostetaan liikaa. Oleellisempaa olisi tiedostaa oma vaikutus muihin työyhteisön jäseniin.”
TYÖ2 yhteistyön työyhteisö -hanke vastaa nykytyöelämän tarpeisiin. Se osoittaa työkaveruuden merkityksen pitovoimaa sisältävien työyhteisöjen rakentamisessa ja viitoittaa tietä yhteisöohjautuvuuden polulle.
Valoisa, inhimillinen, rohkea ja luottamuksen arvoinen
Hankkeessa tunnistetiin neljä aktiivisen työkaveruuden ydinarvoa, valoisa, inhimillinen, rohkea ja luottamuksen arvoinen. Ne vahvistavat yhteistyötä myös haastavissa tilanteissa.
”Työkaveruuden ydinarvoissa on empaattisuuden ja keskeneräisyyden viesti. Aktiivisen työkaveruuden toteuttaminen tarkoittaa, että myös hankalia asioita ja ongelmia voi nostaa esiin. Haastavat vuorovaikutustilanteet kasvattavat, jos niihin tartutaan vastavuoroisesti. Näin voimme kehittyä työyhteisönä ja kasvaa yksilöinä.”
Työyhteisöissä joskus vain totumme siihen, että joukossamme on kaikilta energiaa vieviä ”Harri Variksia”. Työkaverinakin meidän on tärkeää ymmärtää, että ihmiset eivät muuta käytöstään heti. Aina emme osaa katsoa omaa toimintaamme työkavereiden silmin. Tärkeää olisikin antaa toiselle lahja palautteen kautta. On myös hyvä ymmärtää, että tarvitaan pitkäjänteisyyttä, koska ihmiset eivät muuta käytöstään heti. Tärkeintä on, että annamme työkavereille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä rinnallamme.
Mitä sitten aktiivinen työkaveruus tarkoittaa Sadulle itselleen?
”Kyllä se on sitä, että työkaveriin voi luottaa, työntekeminen tuntuu hyvältä, joustavalta ja helpolta. Siitä jää hyvä mieli. Hyvän työkaverin kanssa uskaltaa ottaa hurjempiakin haasteita vastaan ajatuksella, että kyllä me tämä saadaan toimimaan.”
Lämmin kiitos Satu haastattelusta ja työryhmänne työstä Suomalaisen työelämän hyväksi.
Linkki TYÖ2 -hankkeen raporttiin!
Työkaveruutta ja työkaverina olemista voi ja kannattaa kehittää jatkuvasti. Apuna tässä voi olla esimerkiksi Työkaverikokemus kunniaan!™ -minivalmennus. Työpaikan ilmapiiri ja työyhteisön hyvinvointi lähtevät liikkeelle kaikista meistä yksilöinä. Hyvä työkaveri voi olla tärkeä voimavara työssä jaksamisessa.
Taitavan Liiderin missio on vahvistaa työyhteisöjen sosiaalista hyvinvointia. Jokainen meistä ansaitsee hyvän työkaverikokemuksen ja mahdollisuuden olla osa huippu työyhteisöä.