Työkaverikokemus ja sosiaalinen hyvinvointi
Sanonnan mukaan ystävät ovat perhe, jonka valitsemme itsellemme. Mutta entä työkaverit? He ovat ihmisiä, jotka tulevat usein elämäämme annettuina, kuin työn sivutuotteena. Silti he ovat ihmisiä, joiden kanssa vietämme aikaa, joskus jopa enemmän kuin perheemme kanssa. Aika onkin syy, miksi työkaveruuteen kannattaa panostaa
Meille on ollut ilo valmentaa Tekniikan akateemisten, TEKin, jäsenistöä syksyn 2022 aikana kahteenkin otteeseen. Työkaverikokemus kunniaan! -valmennuksissa olemme pureutuneet työkaverikokemukseen ammattitaidon ja työyhteisöjen sosiaalisen hyvinvoinnin näkökulmasta.
Teema syventyi sekä TEKin blogissa aiheesta että jäsenlehdessä julkaistussa artikkelissa. Näistä pieni ote alla:
–Kun miettii, miten paljon aikaa vietämme töissä, eikö olisikin hyvä, että se aika olisi laadukasta ja antoisaa, kysyy Marianne Hemminki.
– Työkavereilta voit saada tukea, opit asioita, saat näkökulmia ongelmiesi ratkaisuun ja tsemppiä, jotta pääset tavoitteisiin. Työkaverit auttavat viihtymään töissä. Mikä onkaan antoisampaa kuin jakaa onnistumiset ja toisaalta mokat, Terhi Vesterinen jatkaa.
Miksi työnantajan kannattaa kiinnostua siitä, ovatko työntekijät kavereita keskenään vai eivät?
Työnantaja voi tukea työntekijöiden kaveruutta. Siihen ei tarvita välttämättä rahaa ja isoja tempauksia. Pääasia on, että työnantaja antaa työntekijöille mahdollisuuden viettää aikaa yhdessä.
– Hyvinvoiva työntekijä on tuottava työntekijä. Työkaveruus lisää hyvinvointia. Uskon, että mitä paremmat ihmisten välit ovat, sitä rohkeammin he uskaltavat ideoida ja tehdä yhdessä jotain, mitä kukaan muu ei ole tehnyt, Marianne Hemminki sanoo.
– Hyvät työkaverit ovat sosiaalista liimaa, joka kiinnittää ihmiset työpaikalle, Terhi Vesterinen lisää.
– Työkaveruuden pahin vihollinen on ajatus kiireestä. Tämä saa aikaan sen, ettei viitsi häiritä työkaveria omalla asialla, Hemminki sanoo.
Etätyö haastaa työkaveruuden
Pandemian aikana asiantuntijoiden etätyö lisääntyi ja se haastoi työkaveruutta. Marianne Hemmingin mukaan etätyö on heikentänyt sitä sosiaalista liimaa, joka sitoo meidät työnantajaamme.
Etä- ja hybridityötä tekevien pitäisikin rakentaa uusia käytänteitä, miten sosiaalista liimaa ja yhteisöllisyyttä työkavereiden välillä voi vahvistaa.
– Etätyö on mielestäni hyvä asia, mutta se vaatii erilaista johtamista kuin läsnätyö.
Terhi Vesterisen mukaan etätyökaveruuden rutiinit vaativat työtä. Työkaverille voi soittaa, kutsua lounaalle ja varata välillä aikaa jutella niitä näitä. Työkaveruus on aktiivista toimintaa olitpa etänä vai läsnä.
Yksi konkreettinen teko, johon Hemminki haluaisi kaikkien tarttuvan, on panna kamera päälle etäkokouksessa.
– Iso osa kommunikaatiosta on eleitä ja ilmeitä. Emmehän me pussi päässä toisiamme kohtaa työpaikallakaan.
Millaista palautetta saimme valmennuksista?
Kokosimme alle muutaman palautteen Työkaverikokemus kunniaan valmennuksista:
– Puhujien yhteistyö oli luontevaa. Annetut tehtävät aiheeseen sopivia ja selkeitä. Esille nostetut asiat esittelivät aihetta kattavasti ja herättivät ajatuksia.
– Konkretiaa ja tärkeää asiaa jokaiselle. Hyvä toteutustapa ja hyvin toteutettu interaktiivisuus.
– Esitys toi uusia näkökulmia hankalaan aiheeseen ainakin itselleni, ja vahvisti vanhoja tuntemuksia.
Lähetämme myös itse kiitokset kaikille mukana olleille. Saimme rakennettua yhdessä vuorovaikutteiset valmennushetket.
Koko TEKin artikkelin pääset lukemaan täältä!