Työkaverina työelämän renessanssissa

Työelämässä on meneillään melkoinen renessanssi. Etä- ja hybridityö on muuttanut sekä asiantuntija- että johtamistyön luonnetta. Työpaikoilla haetaan tasapainoa yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden välillä. Yhä useampi työyhteisö kamppailee jatkuvan työvoimapulan kanssa ja miettii keinoja työntekijöiden sitouttamiseen.

Quiet quitting ja muita työelämän ilmiöitä

Quiet quitting on noussut työelämän ilmiöksi. Ammattilaiset vetävät rajoja jatkuvalle työn tekemiselle ja venymiselle esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin. Elämässä on muutakin kuin työ, mikä on varsin tervettä ja tärkeää.

Tämän päivän työmarkkinoista kertoo myös yhä useamman ammattilaisen halukkuus vaihtaa työpaikkaa, jos jotakin houkuttelevampaa löytyy muualta. Kotoa on hyvä jatkaa työskentelyä entiseen malliin, eikä muutosta huomaa muusta kuin päivittyneestä sähköpostiosoitteesta ja uusista projekteista. Kun ei ole tarvetta käydä toimistolla tai tutustua työkavereihin muutenkin kuin ammattiroolin kautta, tottuu helposti omiin rutiineihinsa. Ja juuri se tärkeä kokemus työyhteisöön kuulumisesta jää syntymättä.

Sosiaalinen hyvinvointi syntyy taitavasta työkaveruudesta

Työkaveruus, kuten johtajuuskin, on kompetenssi, jota voi kehittää. Sosiaalinen hyvinvointi työyhteisössä on liimaa, joka yhdistää ammattilaiset toisiinsa. Hyvä yhteistyö ei kuitenkaan ole pysyvä tila, vaan sitä pitää rakentaa ja ylläpitää jatkuvasti.

Sosiaalisesti hyvinvoiva työyhteisö koostuu taitavista tiimeistä ja työkavereista. Jokaisella meistä on omat vahvuutemme ja kehittymisalueemme. Työkaveruutta voi tukea hyvällä moninaisuuden johtamisella, vaikka kyse onkin pohjimmiltaan jokaisen vapaaehtoisesta halusta tukea toinen toisiamme yhteisen edun nimissä.

Työkaveruus on investointi omaan tulevaisuuteesi

Työkaveruuden kehittäminen on investointi meidän jokaisen omaan tulevaisuuteen. Itsemme johtajina selviämme harvoin itseksemme työelämän turbulenssissa. Työkaveruus on vastavuoroisuuden laji ja taitoa on myös kääntyä juuri sen työkaverin puoleen, joka voi auttaa eteenpäin:

”Kun kaipaan energiaa, juttelen Martan kanssa. Hän jaksaa innostaa ja vaihtaa ajatuksia.”

”Sparrailu Mikan kanssa tuo uutta näkökulmaa asiantuntijatyöhöni. Mika suhtautuu asioihin kriittisesti ja laajentaa ajatteluani.”

”Ikävää asiakaspalautetta jäsennän Tainan kanssa. Hän kuuntelee ja todella antaa konkreettisia eväitä työhön. Tainalla on erinomainen ihmistuntemus ja hän osaa nähdä asioissa myös hyvätkin puolet.”

Joskus myös kannattaa pyytää palautetta työkaverilta: Mitä he arvostavat sinussa?  On tärkeää, että opit näkemään myös omat vahvuutesi työkaverina. Missä asioissa työkaveri voisi kääntyä juuri sinun puoleesi, kun hän kaipaa tukea?

Taitava Työkaveri™ ja Taitava Tiimi™ ovat modernin työelämän valmennuksia, joissa itsenäinen tai ryhmässä tapahtuva verkko-opiskelu yhdistyy yhteissparrailuun. Valmennukset on kehitetty tueksi valmentavan johtamiskulttuurin kehittämiseen osana arjen työtä.

Lue myös, mitä mieltä Stadin ammattiopiston opettajatiimi on Taitava Työkaveri -valmennuksesta.

Edellinen
Edellinen

5 vinkkiä aitoon läsnäoloon

Seuraava
Seuraava

Taitava Liideri™ TEKin vieraana Työkaverikokemus kunniaan! -illoissa Oulussa ja Helsingissä!