Miten tukea kansainvälistä työkaveria?

Oletko itse kansainvälinen työntekijä tai onko sinulla työpaikallasi kansainvälisiä työkavereita? Millaiseksi työkaveruus on työpaikallanne muotoutunut? Pääsevätkö kaikki vaikuttamaan asioihin ja miten työkaveruuttanne rakennetaan arkisissa kohtaamisissa? Tässä blogikirjoituksessa verkkopedagogiikan koordinaattori ja kansainvälisyydestä innostuva kasvatustieteilijä Marisa Honkanen pohtii tapoja, joilla kansainvälistä työkaveria on mahdollista tukea työyhteisössä.

Kansainvälisyyden ja paikallisuuden määrittely: kuka oikeastaan on kansainvälinen?

Kansainvälisyys voi terminä pitää eri ihmisille sisällään erilaisia asioita ja ihmiset voivat määritellä oman kansainvälisyytensä tai paikallisuutensa eri tavoin.

Kansainvälisyys ja paikallisuus ovatkin termeinä joustavia ja eri tilanteissa ihmiset saattavat määritellä itsensä eri tavoin.

Käytän tässä tekstissä kansainvälisyyttä kuvaamaan ihmisiä, jotka ovat tulleet Suomeen toisesta maasta syystä tai toisesta, mutta tarkoituksena ei ole määritellä kansainvälisyyttä vain yhdellä tietyllä tavalla. Mielestäni esimerkiksi paikallisuus ei välttämättä tarkoita tietyn maan kansalaisuutta, vaan pitkään tietyssä paikassa asunut ihminen voi kokea olevansa paikallinen ilman sen maan kansalaisuuttakin. Toisin sanoen paikallisuus ei välttämättä tarkoita suomalaisuutta tai toisaalta esimerkiksi pitkään muualla asunut suomen kansalainen ei välttämättä koe itseään paikalliseksi Suomessa.

Määrittelyt eivät siis ole kaikenkattavia, eikä niiden ole tarkoituskaan olla. Monet tässä blogitekstissä käsitellyistä asioista koskevat ihan ketä tahansa työkaveria, mutta kansainvälisissä työyhteisöissä on myös erityistä huomiota kaipaavia asioita. Suomessa esimerkiksi rasistista syrjintää koetaan työpaikoilla huomattavan paljon (ks. Being black in the EU- selvitys, 2023; MoniSuomi –tutkimus, 2022). Tämä on meidän kaikkien tärkeää tunnistaa ja tunnustaa, jotta voimme aktiivisesti toimia sitä vastaan.

Tässä tekstissä nojaan kohtaamieni kansainvälisten ihmisten ajatuksiin ja kokemuksiin työelämästä, joihin olen päässyt lähipiirini sekä työni osalta sukeltamaan. Syvennyn seuraavaksi 4 keskeiseen asiaan, joilla voit tukea paremmin kansainvälistä työkaveriasi työpaikallasi ja luoda osallistavampaa työyhteisöä teille kaikille omalta osaltasi!

 
Työyhteisöön mukaan pääseminen rakentuu pienistä asioista.

Työyhteisöön mukaan pääseminen rakentuu pienistä, mutta sitäkin tärkeimmistä asioista, joita voit työkaverina toteuttaa.

 

1. Rakenna yhteisöllisyyttä ja tutustu kansainväliseen työkaveriisi

Tähän tietenkin pätee monet sellaiset asiat kuin kenen tahansa uuden työkaverin kanssa. Riittävä perehdytys on hyvin keskeinen osa uuden työntekijän työn aloitusta, ja sen aikana uusi työntekijä tekee havaintoja uudesta työpaikasta, työkaveruudesta ja tavoista toimia. Perehdytys vaikuttaa myös keskeisesti työnantajamielikuvaan ja siihen millaiseksi uusi työntekijä tämän työpaikan kokee. Hyvin toteutettu perehdytys ja tervetulleeksi kokeminen tukee koko työyhteisön yhteisöllisyyden rakentamista. Työyhteisöön mukaan pääseminen rakentuu pienistä, mutta sitäkin tärkeimmistä asioista, joita voit työkaverina toteuttaa.

Muistathan kertoa niistä käytännöistä, joiden mukaan toimitte.

Kerro kansainväliselle työkaverillesi esimerkiksi, että aamupäivällä yleensä kokoonnutte työkavereiden kanssa juomaan yhdessä aamukahvit ja jokainen tuo vuorollaan kahvipaketin työpaikalle.

Kerro mitä odotat työkaveriltasi ja mitä hän voi odottaa sinulta. Muistathan myös kysyä uutta työkaveriasi mukaan lounaalle ja muistathan tarjota apuasi ja tukeasi riittävän usein.

Voitte myös yhdessä pohtia, millä muilla tavoin voitte tukea työkaveria tutustumaan uusiin työkavereihin. Onko kansainvälinen työkaverisi tullut vasta Suomeen ja haluaisiko hän tehdä jotain myös vapaa-ajalla? Monessa kulttuurissa voi tapana olla tiiviimpi yhdessäolo myös vapaa-ajalla esimerkiksi Afterwork –tyyppisesti.

Voiko työpaikallanne myös olla laajempia sosiaalisia tilaisuuksia, jonne myös puoliso ja perhe ovat tervetulleita? Kansainvälisen työkaverisi puoliso saattaa vielä etsiä omaa paikkaansa ja kaivata mahdollisuuksia tutustua paikallisiin ihmisiin, jolloin erilaiset laajemmat tilaisuudet tukevat parhaimmillaan työkaverisi ja myös hänen lähipiirinsä hyvinvointia.

2. Kerro työpaikan pelisäännöistä ja kannusta niiden kehittämiseen

Selkeiden pelisääntöjen avulla vahvistatte työkaveruutta ja teette selväksi, millaista toimintaa työssänne edistätte, mitä edellytätte kaikilta työntekijöiltänne ja millaista käytöstä, ette työssänne hyväksy. On esimerkiksi tärkeää, että jokaisella työpaikalla edistetään antirasistista ja yhdenvertaista toimintaa. Antirasismi koostuu aktiivisista teoista rasismin vähentämiseksi ja torjumiseksi. Kuten tekstin alussa mainituista selvityksistä käy ilmi, rasismi ja syrjintä ovat joillekin arkipäivää. Sen tunnistaminen ja tunnustaminen on askel kohti antirasistisempaa työelämää.

Kerro siis kansainväliselle työkaverillesi selkeästi toimintatavat, miten toimitte häirintää ja syrjintää vastaan. Kerro myös, miten toimia tilanteessa, jossa todistaa esimerkiksi häirintää tai joutuu sen kohteeksi. Keskustelkaa näistä asioista yhdessä ja kannusta työkaveriasi tuomaan ajatuksiaan esille.

Jos teillä ei ole vielä mietitty näitä asioita tai rakennettu yhteisiä pelisääntöjä, voitte kurkata täältä niiden pohtimiseen lisävinkkejä. ( https://taitavaliideri.fi/ajankohtaista-blogi/rakenna-pelisaannot-ja-vahvista-tyokaveruutta )

Lisäksi jos työkaverisi kertoo epäasiallisesta, syrjivästä tai rasistisesta käytöksestä; muista kuunnella ja ota opiksesi. Jos et esimerkiksi ole kohdannut rasismia itse, voi välillä olla vaikeaa tunnistaa esimerkiksi rakenteellista rasismia.

Näiden asioiden tunnistaminen ja esille ottaminen voi tuntua alkuun vaikealta, mutta on jokaisen vastuulla aktiivisesti oppia ja etsiä lisätietoa, jotta osaamme jatkossa toimia paremmin.

3. Edistä psykologista turvallisuutta

Psykologisella turvallisuudella viitataan ilmapiiriin, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja tuoda eriäviä mielipiteitään turvallisesti esille (ks. Työterveyslaitos: Pelotta töissä). Tällöin vaikeita asioita ja eriäviä ajatuksia voi tuoda esille ilman pelkoa nöyryyttämisestä tai vähättelystä.

Muista, että sinä osaltasi vaikutat siihen, millaiseksi työkaverisi työpaikan ja tapaamisten ilmapiirin kokee. Sillä on suuri vaikutus, miten kohtaat työkaverisi ja kuinka osoitat arvostavasi häntä -vaikka olisitte asioista eri mieltä.

Muista siis arvostaa toisten ajatuksia ja pidä osaltasi huoli, että kaikilla on mahdollisuus tuoda niitä turvallisesti esille. Psykologisesti turvallisessa työympäristössä myös äsken mainittuun syrjintään on helpompi puuttua ja pohtia yhdessä niitä tapoja, joilla psykologista turvallisuutta on mahdollista edistää entisestään.

4. Pohdi kielikysymyksiä

Monikielisillä työpaikoilla on luonnollista pohtia eri kielien roolia. Missä määrin halutaan “pitää huolta” suomen kielen asemasta ja missä määrin englannin kielen käyttäminen on mahdollista? Toisaalta haastan pohtimaan, onko suomen kielen osaaminen jokaisessa tehtävässä välttämätöntä tai millä tasolla sitä tarvitaan. Entä muiden kielien rooli; onko töissä mahdollista työskennellä ruotsiksi tai hyödyntää muita kieliä osana työtä? Jos suomea vaaditaan työssä ja kielitaitoa sen suhteen ei vielä ole, voisiko sitä opetella työajalla?

Työpaikoilla on tärkeää määritellä käytänteet eri kielien käyttämiselle. Kansainvälistä työkaveria voit tukea käyttämällä sitä kieltä mitä työkaverisi toivoo pääsääntöisesti käytettävän. Jos työkaverisi haluaa puhua suomeksi, niin käytä aktiivisesti suomea, vaikka se saattaa alussa vaatia aikaa ja olisi helpompaa turvautua toiseen yhteiseen kieleenne. Tarjoa tähän myös joustoa. Vaikka työkielenä pääsääntöisesti käyttäisitte yhdessä suomea, voi toisen kielen käyttäminen sujua joskus luontevammin. Onko mahdollista, että toisinaan suomen lisäksi voi viestiä englanniksi tai ruotsiksi, vaikka asiakkaiden kanssa käyttäisittekin suomea?

Muistakaa varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa.

Jos työkaverisi käyttää työssään englantia, niin varmista, että hänellä on pääsy kaikkiin tarvittaviin dokumentteihin sillä kielellä. Tarjoa apua kääntämiseen ja huomioi, että suomen kieltä osaamaton helposti kokee itsensä ulkopuoliseksi, jos työpaikalla kaikki muut käyttävät lähinnä suomea keskenään. Pidä häneen säännöllisesti yhteyttä ja tuo esille, että kanssasi hän voi käydä asioita yhdessä läpi ja ota häntä aktiivisesti mukaan vaikuttamaan asioihin kielestä huolimatta.

 

Muistakaa varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa.


Lopuksi

Olen ammentanut tähän tekstiin asioita, joita kohtaamani kansainväliset työntekijät ovat tuoneet esille ja mitä mielestäni olisi tärkeää pohtia jokaisella työpaikalla.

Tärkeintä on kuitenkin se, että kysyt uudelta työkaverilta itseltään millaista tukea hän itse kaipaa.

Yhdessä me nimittäin luomme työkaveruutta sekä osallistavampaa työelämää ihan jokaiselle.


Katso lisää:

Castaneda, A. & Kuusio, H. (2023). Syrjintäkokemukset [raportti]. MoniSuomi 2022 ilmiöraportti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Thl.fi. https://repo.thl.fi/sites/monisuomi/monisuomi22/ilmiot/syrjintakokemukset.html

FRA- European union agency for fundamental rights. (2023). Being black in the EU –Experiences of people of African descent [raportti]. Fra.europa.eu. https://fra.europa.eu/en/publication/2023/being-black-eu

Taitava Liideri (2023). Rakenna pelisäännöt, vahvista työkaveruutta [blogikirjoitus]. Taitavaliideri.fi. https://taitavaliideri.fi/ajankohtaista-blogi/rakenna-pelisaannot-ja-vahvista-tyokaveruutta

Työterveyslaitos. (julkaisuaika tuntematon). Pelotta töissä – psykologinen turvallisuus työyhteisössä [oppimateriaali]. Ttl.fi. https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/pelotta-toissa-psykologinen-turvallisuus-tyoyhteisossa

Marisa Honkanen

Kirjoittaja Marisa Honkanen innostuu kansainvälisyydestä ja toivoo, että tulevaisuudessa työpaikoilla huomioidaan moninaisuutta paremmin. Tähän tarvitaan aktiivista työkaveruutta ja halua kehittää yhdenvertaisempaa ja osallistavampaa ympäristöä kaikille.

Edellinen
Edellinen

Hyvää joulua!

Seuraava
Seuraava

Johda työkaverikokemusta – rakenna kohtaamisia