Coaching – Mitä se on ja miksi sitä tehdään?

Kansainvälisen coaching-viikon (13.-19.5.2024) innoittamana päätimme avata aihetta haastattelun kautta. ICF:n (International Coaching Federation) määritelmän mukaan coaching on kumppanuutta ajattelua herättävässä ja luovassa prosessissa, joka inspiroi asiakasta henkilökohtaisen ja ammatillisen potentiaalinsa täysipainoiseen hyödyntämiseen (ICF Finland).

Coaching, tuttavallisesti koutsaus, on siis menetelmä, jossa coach auttaa valmennettavaa saavuttamaan tavoitteitaan tukien häntä tämän halussa kehittyä. Itsensä kehittäminen on hyödyllistä, olipa kyse sitten työstä tai vapaa-ajasta, ja coaching on erinomainen tuki tässä. Tavoitteet voivat olla ammatillisia tai henkilökohtaisia ja usein nämä kulkevat yhdessä ja tukevat toisiaan.

Coachingilla voidaan tehokkaasti tukea organisaation tavoitteiden eteenpäin viemistä ja se on yksi väylä rakentaa hyvinvoivia ja tuloksekkaita työyhteisöjä. Mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa ja millaisia valmentajat, eli coachit, ovat? Miten coaching auttaa organisaatiota menestymään?

Coachingilla on pidempikestoista vaikutusta ajatteluun ja tekemiseen

Lyhyesti voi sanoa, että coaching tukee fokusointia ajattelussa ja toiminnassa. Se on kokonaisvaltainen tapa kehittyä sekä yksilönä että tiiminä. Keskiössä on itsensä kehittäminen ja aito halu siihen. Myös vuorovaikutustaidot ovat tärkeässä osassa coachingissa, mistä on hyötyä elämässä laajemminkin. Coaching ei ole perinteinen ”opi tämä kuuntelemalla ja lukemalla” tapa toimia. Sitä ei tule siis ensisijaisesti nähdä vain yhden ongelman korjaamisena. Ennemminkin voi ajatella, että coaching tukee ratkaisun löytymistä vahvistamalla coachattavan ajattelua ja uskoa omaan tekemiseen.

Coach ei siis tuo sinulle valmista vastausta ongelmaan, vaan haastaa ajatteluasi tuoden näin pidempikestoisen vaikutuksen toimintaasi. Olet ehkäpä kuullut tutun sanonnan ”Anna miehelle kala ja ruokit hänet päiväksi. Opeta hänet kalastamaan ja ruokit hänet loppuelämäksi?” Ajatusta voi soveltaa osin myös coachingiin.

Coaching laajentaa ajattelua ja yhden ongelman ratkaisemisen sijaan pyrkii pidempikestoiseen hyötyyn. Jos mielenkiintosi heräsi, voit vaikkapa tutustua Coaching-palveluumme.


Mutta mitä coachit ajattelevat työstään?

Tässä lyhyessä haastattelussa tutustumme Taitavan Liiderin™ coacheihin Terhiin ja Marianneen; heidän kokemuksiinsa ja ajatuksiinsa coachingista. Vaikka aiheesta riittäisi paljonkin puhuttavaa, tässä yhteydessä pitäydymme melko yleisellä tasolla. Tuon esille myös omia ajatuksiani ja tietojani vastausten pohjalta. Voit peilata niitä sinulle heränneisiin ajatuksiin. Ehkä pohdimme samoja asioita? Jos kiinnostuit coachingista enemmänkin, lisään muutaman linkin blogitekstin loppuun ihan sinua varten.

T = Terhi Vesterinen

M= Marianne Hemminki

Coaching - coachit kertovat

1. Mikä innosti sinua lähtemään coachiksi? 

T: Henkilöstön ja johtamisen kehittäminen on kiinnostanut minua pitkään. Työskentelin vuosia esihenkilö- ja johtotehtävissä ja mietin usein, mikä valtava voima meissä ihmisissä on, jos se vain saadaan esiin. Pienestä hehkusta voi kasvaa roihuava liekki oikealla ohjauksella. Halusin auttaa ihmisiä työelämän kasvunpaikoissa kuten muutoksissa, uusissa rooleissa, yhteistyön tekemisessä tai itsensä johtamisessa. Coaching antaa paljon sekä coachattavalle että coachille itselleen: yhteisessä prosessissa molemmat oppivat.

M: Olin tehnyt paljon henkilöstön valmennus- ja ohjatyötä ja kaipaisin jotain uutta syventävää opintoihini ja työhöni. Coachingin ajatus kiehtoi minua: miten saada ihmisen potentiaali esille ja kuinka tukea häntä kasvussa. Olen ollut aina myös kiinnostunut ihmisen mielen toiminnasta ja coachingin kautta tarjoutui mahdollisuus sukeltaa tähän maailmaan syvemmin. Kuinka paljon pidemmälle voikaan päästä ajattelussa ja ratkaisujen hakemisessa, kun vierellä on coach tukemassa! Valmentajana missionani on rakentaa parempaa työelämää ja ajattelin, että ehkä coaching on yksi keino rakentaa entistä parempia työpaikkoja. Näin vuosien jälkeen voin todeta, että systemaattinen coaching organisaation sisällä on todella tehokas valmennuksen muoto, joka saa tuloksia aikaiseksi.

Halu auttaa, kehittyä ja tukea, löytää ihmisen potentiaali sekä näkemys yhteisestä prosessista ovat tärkeitä lähtökohtia ja kertovat paljon, mikä motivoi coachia. Kokemukset ja näkemykset coachien työurilta sekä elämästä ovat auttaneet näkemään kehityskohtia, joilla työhyvinvointi ja tuloksellisuus saadaan sovitettua yhteen. Kun kehittämiselle on selkeä tarve ja itsellä innostus ja palo kehittyä, coaching motivoi sekä coachia että coachattavaa.


2. Mitkä ovat mielestäsi hyvän coachin tärkeimmät ominaisuudet?

T: Coachin tärkein ominaisuus on kyky olla läsnä ja taito kohdata toinen hänen lähtökohdistaan. Hyvä coach antaa tilaa valmennettavalle pohtia ja jäsentää omaa itseänsä turvallisessa ilmapiirissä. Hän haastaa, tukee tai kannattelee sen mukaan, mitä toinen tarvitsee voidakseen hyvin, kasvaakseen ja kehittyäkseen. Coachingissa on kyse ohjausosaamisesta, jossa korostuu kuuntelu, kysyminen sekä taito auttaa valmennettavaa etenemään omissa valinnoissaan ja tavoitteissaan. Tämä vahvistaa valmennettavan aktiivista toimijuutta.

M: Hyvät kuuntelu- ja läsnäolotaidot. Kyky kulkea rinnalla oivalluttaen asiakasta. Optimisti ja usko ihmisen potentiaaliin. Tärkeää, että ihminen tulee kohdatuksi ja hänellä on turvallinen olo valmentajan kanssa. Myös kyky myötäelää on tärkeää sekä taito osata kysymyksiä, jotka haastavat ihmistä ajattelemaan syvemmällä tasolla.

Coaching on paljon vuorovaikutusta ja läsnä olemista, unohtamatta optimistista asennetta. Itsensä kehittäminen tapahtuu vuorovaikutuksessa coachin ja valmennettavan kanssa. Vuorovaikutusta tukee empatia, eli kyky asettua toisen asemaan. Ymmärtämällä toista ihmistä, voi paremmin tukea häntä oikealla tavalla. Tämä ei ole itsestäänselvyys ja tällaisen osaamisen kehittäminen vaatii työtä, jotta ammattitaitoinen coach onnistuu auttamaan valmennettavaa parhaalla mahdollisella tavalla; yksilö huomioiden.

Tästä päästäänkin sujuvasti ammattitaitoon ja sen kehittämiseen. Aiheet ovat mielestäni tärkeitä, sillä ammattitaito erottaa coachin vaikkapa kollegasta tai läheisestä, joilta usein kysymme neuvoa ongelmissamme tai joille kerromme tilanteistamme.


3. Miten pidät yllä ammattitaitoasi ja kehityt valmentajana?

T:Kansainvälisen coaching federaation (ICF, kts: International Coaching Federation- Professional Coaching Association) sertifioimana PCC coachina olen sitoutunut kehittämään coachingin ydintaitojani jatkuvasti. Tämän lisäksi olen sitoutunut ammatticoachingin eettisiin sääntöihin. Sertifioinnin ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa coahchingtaitojen opiskelua, mentorcoachingia sekä säännöllistä coachingtyötä. Olen coachannut vuodesta 2012 lähtien ja osallistunut vuosien aikana lukuisiin koulutuksiin. Toimin itsekin myös coachingtaitojen kouluttajana asiakasorganisaatoissa. Tämä on myös kovin opettavaista myös coachille itselleen.

M: Lisäisin vielä Terhin yllä esiintuomiin ajatuksiin jatkuvan opiskelun, säännöllisen coachingtyön sekä reflektoinnin merkityksen. Coachina et ole koskaan perillä.

Jatkuva oppiminen nousee esille vastauksista. Itsensä kehittäminen coachina ja oman osaamisen varmistaminen sertifioinnin kautta kertovat osaltaan siitä, että Terhi ja Marianne kokevat coachingin tärkeänä ja haluavat valmennuksissaan tarjota hyödyllistä, ajantasaista ja laadukasta palvelua. Säännöllinen ammattitaidon kehittäminen ja sen vaatiminen sertifioidulta coachilta on hieno asia. Se varmistaa, että coachingin on laadukasta, ammatillista ja eettisesti kestävää.

Itsensä kehittäminen on mahdollista jokaiselle meistä. Omat erilaisuutemme luonteen, osaamisen ja tilanteemme mukaan tekevät jokaisesta coachingsuhteesta ainutlaatuisen ja erityisen arvokkaan niin coachille kuin coachattavalle.


4. Mikä on haasteellista työssäsi? Entä mikä on parasta työssä?

T: Coaching on vuorovaikutuksellinen ohjaussuhde, jossa coach ei opeta tai konsultoi, vaan enemmänkin sparraa ja tukee eteenpäin. Coach ei anna valmiita vastauksia valmennettavan puolesta. Coaching sopii hienosti tilanteisiin, joissa henkilöllä on aitoa halua ja energiaa lähteä kehitysmatkalle. Sen sijaan esimerkiksi työpahoinvoinnin tai -uupumuksen tueksi coaching ei ole useinkaan oikea vaihtoehto. Coaching ei ole myöskään ratkaisu, jolla ulkoistetaan johtamisen ongelmia, vaikkakin coach voi hyvin tukea tilanteessa.

M:Parasta työssä on nähdä ihmisten kyky oppia, oivaltaa ja uskaltaa.  On kovin palkitsevaa kun näkee, että yksilöt, tiimit ja ryhmät kehittyvät ja menevät eteenpäin. Coachingin myötä on saanut tutustua valloittaviin ihmisiin ja tavannut monenlaisia tiimejä ja ryhmiä. Coaching on myös tärkeä osaamisen ja organisaation kehittämisen muoto. Joskus haasteellista voi olla käytettävissä oleva aika, sitä ei aina ole tarpeeksi. Muutokset vievät aikaa eivätkä tapahdu yhtäkkiä.

Coachingin merkitys on kasvanut työelämän muutosten myötä ja se on jo tuttu palveluna ja käsitteenä monelle. Edelleen kuitenkin konkretia jää helposti etäiseksi. Miten tämä auttaa minua ihan oikeasti? Miten coaching auttaa tekemään tulosta? Miten se liittyy organisaation tavoitteisiin?  Mihin kaikkeen se sopii? Kysymykset ovat perusteltuja ja parhaiten niihin saa vastauksia ihan vain kysymällä coachilta. Netissä on myös hyviä lähteitä aiheesta. Voit laittaa meillekin viestiä ja saada selville sopisiko coaching sinulle juuri nyt tilanteessasi. Vaikkapa tällä lomakkeella.

Coaching on kaksisuuntaista vuorovaikutusta. Coach ei toimi konsulttina tai asiantuntijana, vaan auttaa sinua hahmottamaan tilannettasi ja tavoitteitasi. Coachin avulla löydät myös keinoja päästä tavoitteeseesi.. Coaching ei kuitenkaan ole ihmelääke kaikkeen ja oli myös hienoa huomata, että Terhi ja Marianne eivät tarjoa coachingia sellaisena, vaan osaavat rajata sen sopiviin tilanteisiin. Oikea työkalu oikeaan tarpeeseen siis. Toinen työkalu toiseen tehtävään. Ei ole tarvetta yrittää ratkaista kaikkia asioita yhdellä tavalla ja vaihtoehtoja löytyy. Coachingin ohella Taitava Liideri™ tarjoaa useita työelämän eri tilanteisiin sopivia valmennuksia, joihin voit tutustua Palvelut-valikosta.

Aloittaminen on usein vaikeaa meille, erityisesti sen kuuluisan ensimmäisen askeleen ottaminen. Itselleni oli erityisen mieluisaa huomata haastattelussa, että ammattitaito ja osaaminen eivät poissulje lähtökohtaa, jossa auttaminen ja ilo ovat läsnä. Tämä kävi hyvin ilmi haastateltavien pohtiessa parhaita asioita coachingissa. Ne motivaatiotekijät, jotka ovat saaneet alun perin kiinnostumaan coachingista ovat edelleen olemassa. Nämä seikat ainakin itselleni laskevat kynnystä lähteä tälle itsetuntemuksen matkalle. Matka voi kestää pitkäänkin joskus ja tavallaan se ei lopu; muutokset vievät aikaa, kuten Mariannekin mainitsee, mutta joskus matka on ihan yhtä tärkeä kuin päämäärä.


5. Mitä vinkkejä tai ohjeita antaisit valmentajan urasta haaveilevalle, tai nykyisille kollegoille?

T&M: Ole avoin ja lähde matkaan nöyrin mielin. Edessäsi on mielenkiintoinen matka, jossa et ole koskaan perillä. Löydä oma tyylisi tehdä coachingia, mieti millaisissa tilanteissa voisit toimia coachina ja millaisille kohderyhmille. Ole valmis heittäytymään ”ei tietämisen tilaan”, ihmettelyyn ja havainnointiin. Kutsu valmennettavasi mukaan tanssiin, jossa kuljetaan yhdessä eteenpäin kohti hänen tavoitteitaan.  Panosta myös ammattitaitosi kehittämiseen, tutki ja tule tietoiseksi itsestäsi myös coachina.

Coaching ja coachaaminen on matka, jossa itsetuntemus, uskallus, uteliaisuus ja halu auttaa ovat hyviä lähtökohtia. Kuten useissa muissakin asioissa, todellinen ammattilainen tietää, että matka ei oikeastaan koskaan ole ohi. Osaamista voi aina kehittää ja kannattaa nähdä jokainen tilanne uutena mahdollisuutena oppia lisää. Itsensä kehittäminen ei tapahdu itsestään, siihen kannattaa käyttää aikaa ja ajattelua. Asenne siis kuntoon ja rohkeasti matkaan!


Kiitän osaltani Mariannea ja Terhiä haastattelusta ja hyvistä vastauksista coachingiin liittyen. Toivottavasti sinä lukijana sait myös uusia ajatuksia ja pohdittavaa. Alla vielä muutama linkki, joista voit löytää lisätietoa coachingista. Toivottavasti myös tutustut Taitavan Liiderin™ muihin blogiteksteihin.

 

Suomen Coaching -yhdistys: https://www.coaching-yhdistys.fi/

ICF Finland: https://www.icffinland.fi/

International Coaching Federation: https://coachingfederation.org/

Taitava Liideri™ Coaching -palvelu: https://taitavaliideri.fi/coaching

Ari Antinkaapo

Ari Antinkaapo

Taitava Liideri™

Edellinen
Edellinen

Onnistunut verkkovalmennus ja -koulutus on pedagogisen suunnittelun tulosta

Seuraava
Seuraava

Työkaveruus ja urakehitys työelämässä