7 vinkkiä kesätyökaverikokemuksen vahvistamiseen
Muistatko vielä ensimmäisen kesätyösi? Entä työkaverisi ja tunnelman, jotka olivat sinua vastassa? Entä millainen oli fiiliksesi kesätyöpestin jälkeen? Jäitkö toiveikkaana odottamaan seuraavaa kesää ja työkavereiden kohtaamista? Tai huokaisitko helpotuksesta, kun pääsit jatkamaan polkuasi muualla?
Kesätyö on tärkeä askel työelämään. Totuudenhetkeksikin sitä voisi kutsua: työllä ja työkavereilla voi olla yllättävänkin iso vaikutus myöhempiin elämänvalintoihimme sekä ylipäätään siihen, mitä odotamme työelämältä ja työyhteisöltä. Hyvä työkaverikokemus voi kantaa pitkälle, huonompi muuttaa suuntaa täysin.
Kesätyöntekijä, työyhteisön rikastaja
Juttelin vastikään tuttavani kanssa, joka kertoi esikoisensa harmittavasta kesätyöpaikkakokemuksesta. Nuori oli päässyt ensimmäiseen kesätyöhön teollisuusyritykseen. Haastattelu oli ollut lupaava ja nuori oli kokenut itsensä tervetulleeksi auttamaan varastotöissä juhannukselta heinäkuun loppuun saakka. Kesätyö toisi kaivattua työkokemusta ja täytettä laihaan lompakkoon syksyn harrastuksia varten.
Vaikka alku enteili hyvää, kesätyö osoittautui loppujen lopuksi ikäväksi kokemukseksi: minimaalisesti perehdytystä, vaikeasti tavoitettava esihenkilö ja kiireessä tuiskivia työkavereita. Vain harvalla oli ollut aikaa saatikka halua opastaa uutta kesätyökaveria varastotyön saloihin. Tai ainakin tältä nuoresta tuntui. Pian oltiinkin tilanteessa, jossa nuori koki jäävänsä yksin ja olevansa enemmänkin työyhteisön riesa kuin rikkaus. Vaikka apua olisi tarvittu, hänellä ei ollut rohkeutta pyytää sitä. Kun työsuhde päättyi heinäkuun lopussa, nuori oli jo tehnyt päätöksen jatkokuvioista: “Tänne en ainakaan tulisi koskaan takaisin. Pitää varoittaa muitakin.”
Jos miettii asiaa tarkemmin, ylläkuvattu tilanne on haastava kenelle meistä tahansa. Eikä avun pyytäminen ole helppoa välttämättä konkarillekaan.
Kesätyö, kuten mikä työ tahansa, on aina kahden kauppa. Epäonnistuneen kesätyökokemuksen taustalla voi olla monia syitä, eikä syyttävää sormea voi automaattisesti osoittaa vain yhteen suuntaan. On totta, että työelämän alkumetreillä opetellaan usein ihan perusasioita, kuten työajan noudattamista, työtehtäviä ja työyhteisön pelisääntöjä. Ei voi vain tulla ja mennä, kuten huvittaa, vaan sopeuduttava työpaikan arkeen ja kirjoittamattomiin normeihin.
On tunnollisia ja huolettomampia, nopeasti oppivia ja enemmän opastusta tarvitsevia kesätyöntekijöitä. Hiljaisia ja äänekkäitä, epävarmoja ja itseriittoisia. Riuskaotteisia ja hitaammin toimeen tarttuvia. Moninaisia tulevaisuuden työntekijöitä erilaisista lähtökohdista, kuten työyhteisössä yleensäkin.
Esihenkilön lisäksi myös työkavereilla on merkittävä rooli kesätyöntekijän tukemisessa: hyvää työkaverikokemusta voi ja kannattaa tuottaa kesätyöntekijällekin. Kesätyöntekijä voi tuoda työyhteisöön monia positiivisia asioita, jotka voivat vaikuttaa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä perhosefektin lailla. Mikä onkaan rikastuttavampi kokemus kuin huomata toisen luottavan sinuun, pyytävän apua, kysyvän mielipidettä ja oppivan ohjauksessasi? Lisäksi hyvä maine kauas kuuluu - edelleenkin!
Taklaa haasteet - vahvista kesätyökaverikokemusta
Kesätyöntekijä voi kohdata ja kokea erilaisia haasteita työyhteisössä. Haasteita ei ole välttämättä helppoa tuoda esille, mikä on sinällään harmi. Kesätyöntekijä voi olla myös juuri se kaivattu voimavara, joka auttaa tunnistamaan työyhteisön vahvuuksia ja kehittämisenpaikkoja.
Alla tyypillisiä haastetilanteita, joissa ennakoiva, ohjaava ja keskusteleva ote auttavat eteenpäin. Samalla kesätyöntekijä saa kokemuksen, että hän on tärkeä ja arvostettu työyhteisön jäsen lyhyessäkin työsuhteessa.
Kommunikaatiohaasteet
Jos kommunikaatio kesätyöntekijän ja työyhteisön välillä ei toimi sujuvasti, se voi johtaa väärinymmärryksiin ja virheisiin työtehtävissä. Puutteellinen tai epäselvä viestintä voi saada kesätyöntekijän tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi tai epämukavaksi.
Vinkki: Varmista, että kesätyöntekijä saa tietoa kuten muutkin työyhteisön jäsenet. Ota hänet mukaan palavereihin ja keskusteluryhmiin, jaa tietoa ja kannusta kysymyksiin ja avun pyytämiseen. Osoita avoimuutta ja läpinäkyvyyttä konkreettisin teoin.
Työtehtävien epäselvyys
Kesätyöntekijä saattaa olla epävarma omista tehtävistään ja vastuistaan, jos työkaverit eivät anna selkeitä ohjeita tai palautetta.
Vinkki: Määrittele kesätyöntekijän roolit ja vastuut selkeästi alusta alkaen. Varmista, että hän tietää, mistä saa apua. Nimeä vaikka työkaveri, joka tukee kesätyöntekijää uudessa työssä ja vastaa hänen kysymyksiinsä.
Ulkopuolisuuden tunne
Kesätyöntekijä voi kokea vaikeuksia sopeutua työpaikan kulttuuriin tai ryhmädynamiikkaan, erityisesti jos hän on nuorempi tai kokemattomampi kuin muut työntekijät. Työpaikalle voi olla muodostunut ryhmiä, joihin kesätyöntekijän voi olla vaikea päästä mukaan.
Vinkki: Varmista, että kesätyöntekijä kokee itsensä tervetulleeksi ja hänet esitellään kaikille tiimin jäsenille. Ota kesätyöntekijä mukaan tiimipalavereihin ja -tapahtumiin, joissa hän voi tutustua työkavereihinsa ja kokea olevansa tärkeä osa tiimiä.
Ikä- ja kokemuseroista juontuvat eriävät odotukset
Kesätyöntekijän ja vakituisten työntekijöiden välinen ikä- tai kokemusero voi aiheuttaa erilaisia odotuksia työskentelytavoista ja työkulttuurista. Joskus myös muut työntekijät saattavat suhtautua nuorempiin tai kokemattomampiin kesätyöntekijöihin väheksyvästi tai suojelunhaluisesti.
Vinkki: Tarjoa riittävästi perehdytystä ja koulutusta, jotta kesätyöntekijä tuntee olonsa varmemmaksi ja kykenee tekemään työnsä odotetulla tavalla. Korosta työpaikalla monimuotoisuuden ja eri näkökulmien arvostamista. Varmista, että kaikki työntekijät tuntevat olonsa arvostetuiksi iästä tai kokemuksesta riippumatta.
Kilpailu ja kateus
Jos kesätyöntekijä suoriutuu työssään hyvin tai saa erityishuomiota, se saattaa herättää kateutta tai kilpailua vakituisten työntekijöiden keskuudessa. Joskus kesätyöntekijää voidaan myös kohdella epäreilusti tai syrjiä, jos häntä pidetään “uhkana” vakituisten työntekijöiden taholta.
Vinkki: Varmista, että kesätyöntekijää kohdellaan tasa-arvoisesti ja reilusti, kuten kaikkia työyhteisön jäseniä. Anna myös kesätyöntekijälle positiivista palautetta hänen edistymisestään, jotta hän tuntee olevansa arvostettu. Muista myös, että ylimitoitettu kritiikki voi lannistaa ja heikentää kesätyöntekijän motivaatiota ja itseluottamusta. Häneltä ei voi välittömästi odottaa samantasoista työsuoritusta kuin pidempään työtä tehneiltä. Luota kuitenkin hänen oppimiskykyynsä ja rohkaise tarpeen mukaan.
Työn epätasainen jakaantuminen
Kesätyöntekijälle saatetaan antaa liikaa töitä, jos vakituiset työntekijät siirtävät omia tehtäviään hänelle. Toisaalta kesätyöntekijä voi myös jäädä ilman riittäviä tehtäviä, mikä tekee työpäivistä puuduttavia.
Vinkki: Seuraa kesätyöntekijän työtilannetta ja varmista, että se on sopivassa tasapainossa. Käy keskustelua hänen kanssaan ja hakekaa yhdessä ratkaisua tasapainon löytymiseksi.
Konfliktit ja ristiriidat
Kesätyöntekijä ja työkaverit saattavat kohdata henkilökohtaisia ristiriitoja tai kemiaongelmia, jotka vaikeuttavat yhteistyötä. Pienetkin erimielisyydet voivat kasvaa suuremmiksi konflikteiksi, jos niitä ei käsitellä asianmukaisesti.
Vinkki: Varmista, että kesätyöntekijä tietää työyhteisön pelisäännöt sekä miten ja keneen olla yhteydessä mahdollisissa konflikteissa. Edistä yhteistyötä koko tiimissä, jotta mahdolliset ristiriidat voidaan ottaa puheeksi ja ratkaista nopeasti.
Kesätyöntekijä voi saada työyhteisössä monenlaista arvokasta oppia työelämästä, mikä hyödyttää häntä tulevaisuuden työssä sekä ammatillisessa kehittymisessä. Vastavuoroisesti myös työyhteisö voi rikastua kesätyöntekijän tuoreista näkökulmista, ideoista, energiasta ja työkaveruudesta. Kesätyöntekijä on tärkeä voimavara ja parhaimmillaan juuri se työkaveri, jonka toivot palaavaan ja lopulta juurtuvan työyhteisöönne.
Millaisia kesätyökaverikokemuksia teidän työyhteisössä tuotetaan?
P.S. Jos sinua kiinnostaa työkaverikokemuksen ja sosiaalisen hyvinvoinnin vahvistaminen työelämässä enemmänkin, tule mukaan tapahtumiimme, joista saat tietoa tapahtumakalenteristamme. Hyödynnä myös ilmaisia materiaalejamme tiimin kehittämisessä.