Yhteisöohjautuvuus syttyy työkaverikokemuksesta

Olen coachannut useita tiimejä ja päässyt havainnoimaan muutosta kohti yhteisöohjautuvuutta. Usein kuulee puhuttavan, kuinka jäykät rakenteet estävät yhteisöohjautumista. Totta, mutta ei koko totuus. Rakenteitakin tehokkaampi estäjä on puutteellinen työkaverikokemus. Aidosti yhteisöohjautuvassa tiimissä jäsenten välisiä suhteita ei pääse karkuun. Tiimissä ei ole tilaa yksinäisille ratsastajille, jotka haluavat mennä vain omia polkujaan oma etu edellä.

Kun johtajuus on jaettua, jokainen työntekijä johtaa itsensä lisäksi myös muita omalla vastuualueellaan. Oma työ liittyy aina jollakin tapaa toisen työhön. Yhteisöohjautuva tiimi ohjaa parhaimmillaan itse itseään ja on jatkuvassa neuvottelutilassa. Tämä edellyttää kaikilta tiimin jäseniltä hyviä vuorovaikutustaitoja sekä ihmissuhteiden rakentamista ja ylläpitoa.

Vahvat ihmissuhteet eivät ainoastaan rakenna yhteisöohjautuvuutta, vaan ovat usein pohjana koko uudelle liike-idealle tai yritykselle. Kuinka moni uusi yritys onkaan lähtenyt liikkeelle kaverusten halusta tehdä asioita yhdessä? Esimerkiksi it- ja teknologialoilta löytyy tästä useita esimerkkejä, kuten vaikkapa Wolt.  Ilman toimivia ihmissuhteita syntyy vain harvoin tuloksellista ja hyvinvoivaa businesta.

Usein tiimit tulevat annettuina, eikä niillä ole yhteistä ihmissuhdehistoriaa. Miten näissä kokoonpanoissa vahvistetaan ihmissuhteita ja hyvää tiimikaveruutta?  

 Miten rakennat tiimin ihmissuhteita?

Luo rakenteita, jotka johtavat ihmisten kohtaamisiin. Ihmissuhteisiin investoitu aika maksaa itsensä takaisin.  Se mihin annat aikaa, monistuu.

-          Anna aikaa kohtaamiselle ilman virallista agendaa. Yhteiset lounaat ja kahvit ovat edelleen hyvä keino tähän. Ihmiset kyllä tutustuvat toisiinsa, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.

-          Tehkää yhdessä jotain muuta kuin työtä. Yhteisen tekemisen äärellä on helppo tutustua toiseen ihmisenä. Mitä voisitte yhdessä tiiminä kokeilla tai harrastaa?

-          Töiden tekeminen yhdessä: sopikaa, milloin työskentelette kaikki samassa tilassa.

-          Luo tila keskustelulle, mitä tarkoittaa hyvä tiimikaveruus. Mitä tiimikaveruus on meillä ja mitä se ei ole? 

-          Vahvista ihmisten taitoa vuorovaikuttaa ja antaa palautetta. Anna lisätietoa, tarjoa mahdollisuutta koulutuksiin.

-          Luo rakenteita, jotka varmistavat, että palaute on osa arkea.

- Jakakaa onnistumisia säännöllisesti. Esimerkiksi onnistumiskierrokset palavereissa tai sähköiset kanavat ovat hyvä työkalu tähän.

- Pitäkää mokapalavereita: mikä omassa työssä meni mönkään? Mitä opin mokasta ja mitä voin jakaa siitä muille? Tämä lisää luottamuksellista ilmapiiriä.

Me Taitavassa Liiderissä haluamme tukea hyvää tiimikaveruutta ja tiiminvetäjiä.
Pääset alkuun lataamalla ilmaisen Poweria Palautteesta -oppaan sivuiltamme. 

Jos kiinnostuit, tsekkaa myös verkkovalmennuksemme Taitava Työkaveri™ & Taitava Tiimi™.

Edellinen
Edellinen

Tiimityö on kuin lintuparven sulavaa liitoa

Seuraava
Seuraava

5 vinkkiä aitoon läsnäoloon