Hyvästä työyhteisöstä löytyy taitavia työkavereita

 

Hyvässä työyhteisössä jokaisella on oikeus paitsi hyvään johtamiseen, myös hyvään työkaverikokemukseen. Tämä ei tarkoita näyteltyä ilonpitoa tai epäaitoa teeskentelyä, vaan fiksua ja arvostavaa työkavereiden välistä yhteistyötä, joka kestää paisteiset ja pilvisemmätkin päivät. 

Työyhteisöä voisi kuvailla eräänlaiseksi hämähäkinverkoksi. Jokaisen työllä on yhteys toisen työhön joko suoraan tai epäsuorasti. Se, kuinka tietoisia olemme oman työn liitäntäpinnoista toisen työhön, paljastuu viimeistään siinä vaiheessa, kun taivaanrantaan ilmestyy pilviä. Omalla tekemisellämme tai tekemättä jättämisellä on yllättävänkin iso vaikutus kokonaisuudessa.  Jos et hoida tehtäviäsi, ne siirtyvät helposti toisen hoidettavaksi. Kun yksi rikkoo pelisääntöjä, koko tiimi kärsii. Ilmapiirin myrkyttäjä pilaa paitsi omansa, myös toisen työpäivän.  Parhaimmillaan yhteistyö helpottaa jokaisen työtä ja vahvistaa verkon kestävyyttä. Mitä paremmin tunnemme toisemme työkaverina, sitä helpompi meidän on myös auttaa toista.  

Sanotaan, että johtaminen on taitolaji. Yhtä lailla, taitolaji on myös työkaveruus. Molemmissa on kyse erilaisten ihmisten kohtaamisen taidoista sekä aidosta halusta auttaa toista onnistumaan yhteisen edun nimissä. 

Taitava työkaveruus perustuu vastavuoroiseen yhteistyöhön ja hyvään tahtoon. Tällöin vanha totuus, ”kun annat, niin saat”, tulee todeksi. Taitavan työkaveruutesi vahvistamiseksi voit pohtia, minkälainen olet itse työkaverina ja minkälaiasta energiaa tuot työyhteisöön.

Jos haluat lähteä kasvumatkalle taitavaksi työkaveriksi, suuntaa ensin katse itseesi ja ympäristöösi. Valmenna sen jälkeen itseäsi seuraavien kysymysten avulla:  

  1. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä työkaverina? 

  2. Mistä voisit antaa kiitosta työkavereillesi? 

  3. Miten sinä voisit tukea työkavereita onnistumaan? 

  4. Mihin sinä voisit vielä panostaa työkaverina? 

  5. Mikä on seuraava konkreettinen askeleesi? 

Kun mietit vastauksia kysymyksiin, tulet tietoiseksi itsestäsi ja tavastasi toimia työkaverina ja työyhteisön jäsenenä. Tärkeää on lähteä liikkeelle pienistä asioista, jotka voit toteuttaa heti tänään, esimerkiksi, “tervehdin jokaista kollegaani ja katson häntä samalla ystävällisesti”.

Lisää sisältöä pohdintasi tueksi saat esimerkiksi Taitava Työkaveri -digivalmennuksesta, jonka rakensimme sinun ja tiimisi käyttöön. Vietämme ison osan elämästämme työkavereiden kanssa – miksi siis emme lähtisi yhteiselle kasvumatkalle taitaviksi työkavereiksi? 

 

Kuvassa Marianne ja Terhi.

 
Edellinen
Edellinen

Työyhteisön hankaliin tilanteisiin on muitakin lääkkeitä kuin esihenkilön paikalle kutsuminen

Seuraava
Seuraava

Miten tullaan kivaksi työkaveriksi?