Pääsiäisperinteitä ja pellavansiemenleipää

Millaisia perinteitä kuuluu sinun ja tiimisi pääsiäiseen? Onko ohjelmassa pääsiäismunien maalausta vesiväreillä? Kätketäänkö suklaamunia lapsille etsittäväksi tai tanssiiko rairuohon päällä joukko keltaisia tipuja?

Perinne, eli traditio, tarkoittaa perittyä tapaa, käytäntöä tai käsitettä, jolla viitataan usein kansanperinteeseen. Perinteet eivät kuitenkaan perustu vain historiaan, vaan niitä luodaan jatkuvasti lisää sekä vapaalla että työssä. Perinteet yhdistävät ihmisiä ja lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Myös me Taitavan Liiderin tiimissä pohdimme perinteiden merkitystä yhteisen tulevaisuuden, työkaverikokemuksen ja työkulttuurin näkökulmasta. Lähdimme liikkeelle pääsiäisperinteistämme ja päätimme jakaa ne myös blogimme lukijoille. Tarinamme lopussa annamme myös yhden pääsiäisen leivontavinkin, pellavansiemenleivän ohjeen. Perinne sekin.

Yhdessäoloa, ulkoilua ja hyvää ruokaa

Espoo, Helsinki, Tampere, Oulu, Ylivieska - meidän tiimin työpisteet ovat jakaantuneet eri puolille Suomea. Kun pääsemme näkemään kasvotusten vain harvakseltaan, olemme tietoisesti pyrkineet rakentamaan yhteistyötämme meille sopivaksi. Käytämme aktiivisesti teknologiaa apuna. Myös Whatsapp ja Slack “laulavat” aktiivisesti. Pääsiäisperinteetkin jaoimme ketterästi toisillemme ja Terhin tehtäväksi tuli kirjoittaa niistä teksti. Sellainen, jota voimme sitten muistella yhdessä jälleen ensi pääsiäisenä.

Marianne ja polkujuoksu

Marianne on meidän tiimin aurinko ja tavoitteellinen energiapakkaus, joka viettää pääsiäistä perheen kanssa joko Tampereen tai Espoon seudulla. Marianne aikoo juosta pääsiäisenä poluilla, sillä valmistautuminen Kuusamon Karhunkierrokselle on alkanut. Lisäksi Mariannen toiveissa on ehtiä joogailemaan. Mariannen mielestä pääsisäisessä parasta on värikkyys, kevään merkit ilmassa ja tietysti suklaamunat. Pääsiäisen perinteenä on syödä yhdessä hyvin pitkän kaavan kautta.

Marianne Hemminki; Taitava Liideri; Pääsiäinen

Ari ja kätketyt suklaamunat

Ari on monitaitoinen markkinointi- ja it-velho sekä avulias työkaveri. Kahden kouluikäisen lapsen isänä Ari haluaa ylläpitää mukavia lapsuuden perinteitä, kuten pääsiäismunien maalausta yhdessä lasten kanssa. Yllätysmunien piilottaminen ja etsiminen on myös hauska asia, joka ei ole perheen perinne vielä, mutta voi hyvin sellaiseksi muodostua. Rauhallisuus, ruoka ja yhteinen aika perheen kanssa tekee pääsiäisestä Arille merkityksellisen kevään juhlan.

Ari Antinkaapo, pääsiäinen, Taitava Liideri

Mari ja pääsiäiskokko

Mari, tiimimme monitaitoinen, lämmin ja nopeasti toimeen tarttuva valmentaja, viihtyy pääsiäisenä luonnossa lumikenkäillen ja pyöräillen. Ylivieskan seudulla asuvan Marin yksi rakkaista pääsiäisperinteistä on pääsiäiskokko, joita on poltettu Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueilla pitkään. Kansanperinteet ovat muutenkin lähellä Marin sydäntä, sillä hän laulaa kansanlauluja Kujelma-yhtyeessä. Pääsiäisenä on myös tärkeää viettää pääsiäistä yhdessä läheisten kanssa.

Marisa ja pääsiäiskortti

Marisa on meidän tiimissä juuri se luottotyökaveri, joka toteuttaa haastavimmatkin verkkovalmennusideat pedagogisella otteella. Marisan pääsiäinen menee pitkälti gradun parissa, mutta hän ehtii vierailla myös perheen luona. Perheen pienimäinen saa alla olevassa kuvassa näkyvän pupu-kortin, koska hän seurailee omassa pihassaan liikkuvia jäniksiä innostuneena. Kuulemma pihalle jätetyt porkkanat eivät ole jäniksille kuitenkaan maistuneet - kenties heilläkin on paremmat pääsiäisherkut jossain metsän siimeksessä. Pääsiäisessä parasta on alkava kevät, valoisuus ja hyvät ulkoilusäät. Marisan tärkeä pääsiäisperinne on rairhuohon kasvattaminen ja sen sekaan pääsiäismunien piilottaminen.

Mirja ja pääsiäisen taidetta

Mirja on Liiderin ihana ja osaava mentori, joka jaksaa sparrata ja antaa energiaa tiimille. Pääsiäisenä Mirja nauttii raikkaasta, keväisestä ulkoilmasta ja tapaa sukulaisia hyvän ruoan merkeissä. Mirjan herkkua on erityisesti Mignon munat ja mämmiäkin pitää maistaa, vaikka se ei herkkua olekaan. Pääsiäiseksi Mirja hankkii myös ensimmäiset kevätkukat, narsissit, piristämään. Pääsiäinen alkaa, kun koristeet nostetaan esille ja leivotaan rahkapullaa. Munien maalauksen tuloksena syntyy yhdessä luotua taidetta.

Mirja Heiskari, Taitava Liideri

Terhi ja lammaspataa

Terhi on Liiderin tiimin valmentaja, joka tykkää ideoida ja kirjoittaa. Pääsiäisenä aikaa onkin päiväkirjalle sekä elämän ihmettelylle. Mukava on myös hiihdellä Iso-Syötteellä, jossa Terhi viettää pääsiäistä. Pääsiäisperinteisiin kuuluu keltaiset kukat, banaanikakku, lammaspata sekä jo poisnukkuneelta Eila-äidiltä perityn reseptin mukaan leivottu pellavansiemenleipä (löydät reseptin alta). Tärkeitä ovat hetket myös läheisten kanssa sekä tänä vuonna siskon miehen viiskymppiset. Kuvassa näkyvä, Terhin olkapäällä istuva Noita Nokinenä, on myös vanhaa perintöä ja äidin tekemä.

Pellavansiemenleipää ja mukavaa pääsiäistä!

Kaipaatko sinä jotakin uutta pääsiäisperinteisiin tai tuntuuko tuttu ja turvallinen mieluisemmalta? Me innostumme aika usein kokeilemaan uutta, vaikka yhtä tärkeää on vaalia myös yhteisiä perinteitä.

Jos innostut, kokeile pellavansiemenleipää. Resepti on vuodelta 1980, mutta toimii hyvin vielä tässäkin ajassa.

Valoisaa kevään ja valon juhlaa, pääsiäistä meille kaikille!

toivottelee

Taitava Liideri™ tiimi

Edellinen
Edellinen

Johda työkaverikokemusta! -webinaari HR-ammattilaisille ja esihenkilöille 12.5.2023

Seuraava
Seuraava

Mari Autio - yrittäjyys, työhyvinvointi ja työkaveruus