Ammattiahdistus kutsuu tekemään omannäköisiä valintoja

Sainpa kokea vaikuttavan kohtaamisen, kun tapasin tietokirjailija, kasvatuspsykologi KM Suvi Tuomikosken lounaalla. Minua vastassa oli aito ja rohkea inhimillisen työelämän edelläkävijä, joka toimii itse kuten opastaa. Tapaamisessa riisuimme haarniskat välittömästi pois ja menimme suoraan asian ytimeen. Keskustelimme ammattiahdistuksesta, joka koskettaa meitä jokaista jossain vaiheessa työuraa.

Mikä minusta tulee isona?

Ammattiahdistus on Suvi Tuomikosken luoma käsite, joka kuvaa ammatillista epävarmuutta.

”Ammattiahdistusta voisi kuvata epämääräiseksi tunnetilaksi, joka syntyy silloin kun ihminen syystä tai toisesta kokee olevansa väärässä ammatissa tai työssä. Vaikka ihmisellä saattaisi olla valinnanmahdollisuuksia paljonkin, hän voi kuitenkin kokea epävarmuutta ja kysyä itseltään: ”Mikä minusta tulee isona? Osaanko tehdä oikean valinnan?”, Suvi kuvaa.

Ihmiset hakevat yhä enemmän omannäköistä, itse raamitettua tapaa tehdä työtä. Työ merkitsee ihmisille eri asioita. Se voi olla elämäntapa, tuoda struktuuria elämään tai tarkoittaa aikaan sidottua tekemistä. Samaan aikaan kun halutaan toimia yrittäjämäisesti, ei välttämättä haluta antaa koko elämää työlle. Ammatinvalintaan liittyvät asiat voivat aiheuttaa ahdistusta monessakin eri työuran vaiheessa.

”Työn merkityksestä puhutaan nykyään paljon. Samaan aikaan pohditaan, kuinka ison osan työ ottaakaan elämästä. Esimerkiksi länsimaissa työlle annetaan yhä iso arvo. Tämä voi johtaa siihen, että minuus voi kärsiä, kun työhön tulee muutos. Toisaalta vaikka yhä useampi nuori haluaa tehdä omannäköistä työtä, samaan aikaan usea peruskoulun ja toisen asteen opiskelijoista kertoo, että he pelkäävät työelämän olevan liian raskasta itselleen, kuten TAT:in tekemä nuorten tulevaisuusraportti osoittaa.”


Työkaveruus ja ammattiahdistus

Ammattiahdistus ei välttämättä näy ulospäin eikä tunteesta ole helppoa kertoa toisille. Mikäli työyhteisössä on psykologista turvallisuutta, avoimuutta sekä hyvää työkaveruutta ja johtajuutta, ammattiahdistuneen on helpompi avautua ajatuksistaan. Turvattomassa yhteisössä ammattiahdistunut suojaa helposti itseään.

”Työkaveri voi auttaa toista jo ammattiahdistuksen orastavassa vaiheessa. Kuunteleminen ja läsnäolo usein auttaa. Yhdessä voidaan myös pohtia askarruttavia kysymyksiä. Työkaveri voi myös vahvistaa uskoa ja rohkeutta tulevaan”, Suvi kertoo.

Ammattiahdistus liittyy henkilökohtaiseen ammatilliseen kasvuun. On myös mahdollista, että vaikka työ olisikin itselle sopivaa, ihminen päättää lähteä, koska työympäristö on epämukava tai työkaverit kiusaavat.

Suvilla itsellään on rikas, moninainen työura, joka koostuu erilaisista työsuhteista. Näin hänellä on myös kokemusta lukuisista työyhteisöistä ja -kavereista.

"Olen saanut kohdata monia mukavia ja paljon erilaisia taitoja omaavia työkavereita. Kun olen vaihtanut työpaikkaa monta kertaa, oma avoimuus ja kyky kohdata erilaisia ihmisiä on ollut minulle hyödyksi. Koen, että olen saanut luotua hyviä ihmissuhteita.”

Ihmisten erilaisuuden ymmärtäminen sekä halu tehdä yhteistyötä on kantanut Suvia pilvisempinäkin päivinä:

”Kyllä minulla on useastikin ikävä työkavereita. Itse henkilökohtaisesti pidän tärkeänä työkavereiden tapaamista kasvotusten, sillä kaikkea ei voi korvata teknologialla. Uskon myös aitouteen ja siihen, että voimme kohdata toinen toisemme ihmisinä. Tästä olen myös saanut kiitosta työkavereilta”, Suvi kertoo.


Ei kai hän ole lähdössä meiltä muualle?

Työyhteisössä kaikki sen jäsenet vaikuttavat toisiinsa. Hyvää työkaveruutta ja -kulttuuria rakennetaan yhdessä arjen työn kohtaamisissa. Työnantajilta Suvi peräänkuuluttaa avointa ja sallivaa suhtautumista, silloin kun huomaa työntekijässä ammatillista epävarmuutta.

”Ammattiahdistus piiloutuu usein suojamuurien taakse ja voi aiheuttaa vetäytymistä. Ei kannata heti ajatella, että henkilö on lähdössä meiltä muualle töihin. Kun luottamus on hyvä, asian voi ottaa reilusti keskusteluun ja tutkia työpaikan käytänteitä yhdessä tarkemmin. Voihan esimerkiksi olla, että asiantuntija ei koekaan esihenkilötyötä omanaan tai uusi projekti ei osoittautunutkaan itselle sopivaksi”, Suvi jatkaa.

Vinkkejä esihenkilöille, työyhteisöille ja ammattiahdistuneille

Ammattiahdistus – Mikä minusta tulee isona? on Suvin esikoisteos, joka vastaa modernin työurajohtamisen sekä ammatillisen kasvun haasteisiin. Kirjasta löytyy vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

-          Minkälainen muutos työelämässä on tapahtunut viime vuosina?

-          Minkälainen ihmisen ammatillisen kasvun kaari voi olla?

-          Minkälaiset asiat vaikuttavat ihmisten ammatti-identiteettiin ja työuriin?

-          Miten me voimme pärjätä yksilöinä työelämässä ja löytää meille sopiva, oma urapolku?

Suvi on luova ja tuottelias tietokirjailija, joka kantaa inhimillisen työelämän soihtua rohkeasti. Hän antaa konkreettisia ja rohkaisevia vinkkejä tilanteisiin, joihin meistä useimmat voivat samaistua.

Kun lounaamme lopuksi joimme viimeisiä kulauksia kahvistamme, kuulin myös Suvin uusista askelista kirjailijana. Jännittävää, inspiroivaa ja niin tarpeellista on tulossa meidän kaikkien työn ja uran tueksi pian.

Kiitos Suvi – sinulla on paljon annettavaa työelämän edelläkävijänä. Myötätuulta matkallesi!


Suvi Tuomikoski

 Suvin kuvasi ©Tiia Juutinen

Edellinen
Edellinen

Työkaverit kiittävät ja toivottavat rentouttavaa kesää

Seuraava
Seuraava

Juhannusta ja juustokakkua!